WWF

WWF: Dags för Sverige att räkna igelkottar

Dela

De omtyckta igelkottarna minskar i Sverige. Deras livsmiljöer i naturen försvinner och de trivs inte så bra i våra välstädade trädgårdar och parker. Den 12-18 augusti i år vill WWF ha hjälp av alla att rapportera in levande och döda igelkottar och även om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer om dem.

Igelkotten är mycket älskad men få har turen att se den nu för tiden. Det vill WWF ändra på, genom att ordna bland annat igelkotträkning. Foto: Ola Jennersten/WWF
Igelkotten är mycket älskad men få har turen att se den nu för tiden. Det vill WWF ändra på, genom att ordna bland annat igelkotträkning. Foto: Ola Jennersten/WWF

– Vi är nog många som sett igelkottar i vår barndom. Våra barn däremot har mycket sällan stött på den taggiga maskälskaren, som numera är nära hotad och rödlistad i Sverige, vilket betyder att det finns en ökad risk för att den ska dö ut. För att förstå varför den minskar i antal, bjuder vi in till medborgarforskning. Det gör vi med en vecka igelkottsräkning i hela landet. Alla är välkomna att vara med, säger Gustaf Lind generalsekreterare på WWF.

Igelkotten minskar i antal även i Europa, bland annat i Danmark och Storbritannien. I takt med att igelkottarnas naturliga livsmiljöer har försvunnit, söker de sig till de områden där vi människor bor. De trivs bäst i lövskogsdungar, gles lövskog och småbrukat landskap. De har alltså levt nära oss människor under lång tid. Men i takt med att jordbrukslandskapet blivit väldigt likformat har trädgårdarna blivit allt viktigare livsmiljöer för våra taggiga vänner.

– Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur! säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF.

Igelkottsveckan, då alla i landet uppmanas att rapportera in igelkottar, sker den 12-18 augusti i år. Då rapporterar man in både levande och döda igelkottar – och även om man inte sett någon igelkott alls! All information som samlas in skickas sedan till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet, som WWF inlett ett samarbete kring kring detta. Statens veterinärmedicinska anstalt kommer också ta emot döda igelkottar för att undersöka varför de har dött.

Statistiken samlas in på nationell nivå och blir då tillgänglig för bland annat forskning. På så vis kan vi lära oss mer om varför igelkotten minskar.

I Danmark har WWF haft igelkotträkningar i flera år. Enligt danska igelkottsforskaren Sophie Lund Rasmussen är förstörelse av livsmiljöer och risken att bli överkörd av bilar främsta orsaken till att många igelkottar dött där de senaste åren.

– Igelkotten är ett av få vilda djur som vi kan komma riktigt nära och det har säkert bidragit till att den är så folkkär. Den är rädd och orädd på samma gång.  Den rullar ihop sig till en taggig boll vid minsta fara, men skyddet av taggar gör att den heller inte flyr undan, fortsätter Jessica Ångström.

WWF och Nordens Ark har fått 21,5 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att vända trenden och stötta ett tiotal hotade svenska arter, bland annat igelkotten. Igelkotträkningen är en del av det projektet. Nordens Ark ska också bygga ett igelkottshägn som visar hur man kan göra sin trädgård mer igelkottsvänlig.

–Inför igelkottveckan i augusti så vill vi gärna ha hjälp av så många som möjligt att rapportera in de igelkottar de ser eller inte ser. Ni bidrar på så sätt till viktig forskning- Vi behöver också igelkottväktare, vars främsta uppgift blir att sprida budskapet om att igelkottarna behöver hjälp och berätta om igelkotträkningen, avslutar Jessica Ångström.

FAKTA Anmäl dig till igelkottsveckan

Skriv in Igelkottsveckan, 12-18 augusti 2024 i kalendern – och delta i Sveriges igelkottsräkning!

Anmäl dig så hör vi av oss inför räkningen, och håller dig dessutom uppdaterad om hur du kan hjälpa igelkottarna under resten av året. Anmäl dig här: wwf.se/sveriges-igelkottar

FAKTA Så kan du bli igelkottväktare

  • Som igelkottsväktare kan du utöver att du deltar i räkningen, hjälpa oss med att sprida budskapet att vara rädd om igelkottarna och välkomna dem genom att lämna lövhögar osv in din trädgård eller på din gård
  • Köp våra ”Nu räknar vi igelkottarna”-klistermärken och visa ditt stöd för igelkottarna. Sätt dem där de syns, exempelvis på din brevlåda – så att fler är med och räknar!
  • Igelkottarna kommer oftast fram när det har blivit mörkt. Om du hör prassel, smaskande och fnysande ljud kan det vara just igelkotten som äter.
  • Läs våra tips på hur du gör en igelkottsvänlig trädgård och berätta för andra hur du gjort!
  • Om du hittat en igelkott som behöver hjälp, så kontakta en viltrehabiliterare, godkänd av länsstyrelsen.  Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt har kontaktinfo. Du kan också kontakta en lokal veterinär, en del tar hand om vilda djur.
  • Om du hittar en död igelkott så kontakta gärna SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt som analyserar igelkotten och eventuell orsak till att den har dött. Lägg den döda igelkotten kallt (helst i frysen och i dubbla plastpåsar) och skicka in den för analys. Det kostar inget.

FAKTA Så här fixar du en igelkottsvänlig trädgård

  • Lämna högar av löv, ris och ved. Här trivs igelkottens mat, dvs skalbaggar och andra insekter. Och högarna erbjuder även finfina boplatser.
  • Täta buskage, snår och häckar ger också skydd och boplatser.
  • Öppna upp passager till grannens tomt, så igelkotten inte behöver ge sig ut på bilvägar.
  • Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid.
  • Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Under regnfattiga vårar behöver igelkotten vatten när den vaknat ur sin vinterdvala.

FAKTA Om igelkotten

  • Den går i vinterdvala och sänker sin kroppstemperatur till 4 grader.
  • Den är ett nattlevande djur, och ses bäst i skymning eller gryning.
  • Igelkotten har 5000-7000 taggar. Brukar gnida in sina taggar med spott. Man vet inte riktigt varför.
  • När igelkottsungar föds är taggarna inbäddad i en mjuk, vätskefylld hud, så att inte mamman ska skada sig när hon föder dem.
  • I världen finns det 17 arter av igelkott.
  • Kosten består av skalbaggar, maskar och sniglar. Men även lite bär och svamp kan slinka ned.

Kontakter

Bilder

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye