Svenska Bandyförbundet

Svensk premiärseger i 4 Nations Cup - Vainio debuterade

Dela

Det svenska damlandslaget fick en smakstart på 4 Nations Cup i Göteborg under torsdagskvällen. Detta då Norge besegrades med 7-1 (3-0) på Ruddalen.

Gert Holmér

I dagarna gör världens bästa damlandslag upp i 4 Nations Cup i Göteborg och under torsdagen inleddes turneringen på Ruddalen. Först med att USA besegrade Finland med 4-3 och efter det var det Sveriges tur att kliva in i handlingen.

Norge stod för motståndet och de blågula svenskorna fick en suverän start på matchen då Tilda Ström inledde målskyttet redan i den tredje matchminuten. Spelmässigt var det dock inte ett fullt lika frejdigt Sverige som vi blivit bortskämda med under de senaste åren. Delvis på grund av medveten taktik att försöka hålla lite mer i bollen, men även till följd av att spelet inte kuggade i fullt ut under den första halvleken. Trots det kunde de gå till pausvila i 3-0-ledning.

– Vi pratar i paus om att spela runt lite mer och inte komma så himla nära dem. Vi pratade om det och jag tycker att vi går ut i andra halvlek och gör det bättre, säger liberon Amanda Vainio, som själv begick A-landslagsdebut i och med matchen mot Norge.

– Det var jättekul och verkligen nervöst, men vi går ut och jag tycker att vi gör det vi ska. Det kändes jättebra. Samarbetet (i backlinjen med Kajsa Ericsson och Ellen Spång reds. anm.) fungerade jättebra. Vi pratar mycket, så… Dream Team.

Den andra halvleken inleddes lika positivt som den första då Ida Friman utökade ledningen i den 48:e minuten därefter var det dags för hörnskyttarna att visa upp sig. Först var det Sveriges Sanna Gustafsson som satte 5-0 på en vänsterhörna i den 65:e minuten och kort därefter var det Norges Marie Dregler Nordbø som reducerade i samma spelform.

Till syvende och sist var det dock aldrig någon diskussion kring vilka som skulle vinna matchen och slutresultatet skrevs tillslut till 7-1. En skön premiärseger och en bra start på turneringen, trots att norskorna verkligen bjöd upp till dans efter absolut bästa förmåga.

– Jag tycker att Norge bjuder till bra. Nu har inte jag mött dem tidigare. De ger oss en match, men jag tycker ändå att vi äger matchen.

Redan imorgon fredag, klockan 18.30, spelar svenskorna sin andra av tre matcher i 4 Nations Cup då de ställs mot Finland.

– Jag tycker att vi ska göra som vi gjorde idag, men vi kan ännu bättre. Vi ska slipa på små detaljer och sådär så kommer vi att vara bra imorgon också.

Matchfakta 4 Nations Cup: Sverige - Norge

Mål: 1-0 3' Tilda Ström (Agnes Ögren), 2-0 18' Tilda Ström, 3-0 40' Linnea Larsson (Tilda Ström), 4-0 48' Ida Friman (Agnes Ögren), 5-0 65' Sanna Gustafsson (Erica Persson, hörna), 5-1 68' Marie Dregler Nordbø (hörna), 6-1 81' Moa Friman, 7-1 90' Emelie Åkerlund.

Hörnor: SWE: 13 (1) NOR: 5 (1)

Utvisningar: SWE: 2x10 min NOR: 2x10 min

Domare: Siri Hanson (USA)

Publik: 148 personer, Ruddalen Arena, Göteborg

Se highlights från matchen och hela intervjun med Amanda Vainio nedan:

För att se det här innehållet från www.bandyplay.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
För att se det här innehållet från www.bandyplay.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Kontakter

Bilder

Amanda Vainio, med nummer 4, mellan lagkamrater inför landslagsdebuten mot Norge.
Amanda Vainio, med nummer 4, mellan lagkamrater inför landslagsdebuten mot Norge.
Ladda ned bild

Om Svensk bandy

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt. Svensk bandy har 53 000 aktiva i 157 föreningar. Svensk bandy är förebilder på den internationella spelplanen - vi har sex landslag varav fem är regerande världsmästare. Nya stjärnor tänds varje dag, samtidigt som alla är välkomna inom svensk bandy.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan. Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye