Region Uppsala

Region Uppsala har minskat sin klimatpåverkan med 13 procent på ett år

Dela

På bara ett år har Region Uppsala minskat sin klimatpåverkan med 13 procent. Det framgår av miljöredovisningen för år 2023. Den största utsläppsminskningen under åren står fjärrkyla, kollektivtrafik och fjärrvärme för.

Miljöredovisning 2023 följer upp miljömålen i program för miljö och hållbarhet 2023–2026. Miljöarbetet utgår från de tre övergripande miljömålen minskad klimatpåverkan; hälsosam och giftfri miljö samt hållbar och effektiv resursanvändning. För nå Parisavtalets mål att hålla temperaturökningen väl under 2 grader krävs att världens samhällen i mycket snabb takt ställer om till nollutsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Den mänskliga klimatpåverkan är redan en realitet som påverkar våra förutsättningar lokalt. På grund av detta är ett av Region Uppsalas övergripande miljömål att minska organisationens klimatpåverkan med minst 10 procent årligen.

– Region Uppsalas miljöarbete är oerhört viktigt, vi är en av Uppsala läns största arbetsgivare och vår påverkan på miljön blir därmed stor. Våra möjligheter att bidra till förbättring är därmed också stora, säger Unn Harsem (C), regionråd.

Utsläppen av de klimatpåverkande gaser som Region Uppsala kan mäta minskade med 13 procent år 2023 jämfört med år 2022. Den största utsläppsminskningen står fjärrkyla, kollektivtrafik och fjärrvärme för. Anledningen till de stora utsläppsminskningarna från fjärrkyla och fjärrvärme är att Region Uppsala sedan den 1 april köper klimatallokerad fjärrvärme och fjärrkyla. Det innebär en biobränsleallokering för energianvändningen och klimatkompensering för resterande utsläpp. Kollektivtrafiken har under året fått en högre andel fossilfria bränslen, vilket förklarar dess utsläppsminskning.

Av 42 miljömål går 24 åt rätt håll och kommer sannolikt uppnås under programperioden, bland annat ökar andelen invånare som reser med kollektivtrafiken till sina vårdbesök. 11 mål går åt rätt håll, men inte tillräckligt fort för att uppnås i tid och 7 mål går åt fel håll. De mål som enligt prognosen går åt rätt håll, men inte tillräckligt fort, eller som går åt fel håll kommer att behandlas med förslag på korrigerande åtgärder.  

Det pågår ett ständigt utvecklingsarbete av klimatredovisningen, som framöver ska kompletteras med klimatpåverkan från textilier, läkemedel samt att kvalitetssäkra redovisningen av förbrukningsvaror ytterligare. Nytt för 2023 är att klimatpåverkan från pensionsfonder följs upp. 

– Vi fortsätter med vårt systematiska förbättringsarbete och fokuserar på det där vi har störst miljö- och klimatpåverkan, säger Unn Harsem (C), regionråd.

Kontakter

Unn Harsem (C), regionråd: 070 486 50 26
Marta Fallgren, miljöchef Region Uppsala: 070 611 36 94

Bilder

Unn Harsem (C), ordförande Regionala utvecklingsnämnden.
Unn Harsem (C), ordförande Regionala utvecklingsnämnden.
Region Uppsala inga restriktioner
Ladda ned bild

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande

Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter

Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 23 april23.4.2025 19:00:49 CEST | Pressmeddelande

Upphandling av trafikdrift för Uppsala spårväg initieras I mars 2022 undertecknade Region Uppsala och Uppsala kommun ett samverkansavtal som omfattar genomförandet av Uppsala spårväg. Region Uppsala har enligt avtalet ansvaret för trafikering och drift av spårvägssystemet. Vid sitt möte beslutade nu regionfullmäktige att initiera en upphandling av denna trafikdrift. Avtalslängden föreslås bli 12 år, för att harmonisera med avtalslängden för det lätta underhållet av spårfordonen. Totalt bedöms den årliga driftskostnaden för spårvägen, trafikdrift och underhåll av bansystem, uppgå till 175 till 200 miljoner kronor i 2024 års prisnivå. Med en avtalslängd på 12 år innebär det en total kostnad under avtalsperioden på 2,1 till 2,4 miljarder kronor. (KD) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet. Upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg initieras Regionfullmäktige initierade vid sitt möte även en upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg. Avt

Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye