Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning

Dela

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall

– Många barnfamiljer och inte minst ensamstående mammor har det otroligt tufft just nu. Vi pratar med föräldrar som behöver låna för att klara av hyran, för många familjer är bostadsbidraget det som gör att familjen har möjlighet att klara av hyran varje månad. Det är positivt att Tidö-partierna lyssnat på oss och nu förlänger det tillfälliga bostadsbidraget, många familjer kommer känna en lättnad över dagens besked, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen. 
 
– Men det går inte att sticka under stol med att mer behöver göras. Dels förlängs det tillfälliga bostadsbidraget endast till sista december 2024. Det gör att många barnfamiljer återigen kommer ställas inför osäkerheten om det kommer finnas kvar under 2025. Sen har bostadsbidraget släpat efter kostnadsökningarna i samhället alldeles för länge. Ett omtag kring bostadsbidraget skulle kunna vara en del av lösningen och minska stressen för många familjer som vänder på varenda krona, säger Marie Linder.  

Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset jobbar sedan länge med och för utsatta grupper i samhället. I onsdags gick de fyra organisationerna ut med ett antal gemensamma krav riktade mot politiken. Ett av kraven var att höja och förlänga det tillfälliga bostadsbidraget. För andra året i rad gav organisationerna Verian uppdraget att genomföra en Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska läge, som en del i arbetet att samla kunskap om hur det tuffare ekonomiska läget drabbar familjer och barn. Läs mer om undersökningen här.  

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Ny rapport. Välkomna på pressbriefing där Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen presenterar färska siffror över barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 08:54:20 CET | Pressinbjudan

Den 19 mars bjuder Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset in utvalda medier för att presentera en helt färsk Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye