Miljömärkning Sverige

Kavat först i världen med miljömärkta gummistövlar

Dela

Gummistövlarna Skur WP och Grytgöl WP har nu klarat EU Ecolabels tuffa miljökrav för skor. Redan 2008 blev skotillverkaren Kavat först i Sverige med miljömärkta skor och pionjären Kavat har sedan dess haft fortsatt fokus på skor av hög kvalitet.

Gummistövlarna Skur WP och Grytgöl WP har nu klarat EU Ecolabels tuffa krav för skor. Kavat är är därmed först i världen med miljömärkta gummistövlar.
Gummistövlarna Skur WP och Grytgöl WP har nu klarat EU Ecolabels tuffa krav för skor. Kavat är är därmed först i världen med miljömärkta gummistövlar. Foto: Lena Larsson Pressbild från Kavat.

 – Vi är glada över denna bekräftelse och att nu kunna komplettera vårt breda sortiment med miljömärkta gummistövlar. Att kunna erbjuda våra kunder kvalitetsprodukter som tål att ärvas, är snygga och bekväma är vårt mål. Vi uppmanar andra skoföretag att följa oss och dela ansvaret att leda utvecklingen mot en mer hållbar skoproduktion, säger Erik Thyrelius, vd på Kavat.

EU Ecolabel är Europas officiella miljömärkning och är, precis som Svanen, en Typ 1-märkning. Det betyder bland annat att märkningen ställer höga miljökrav på produkter och tjänster under hela livscykeln – från råmaterial till produktion och återvinning och avfall. Det betyder också att kraven skärps regelbundet, något som Kavat erfarit genom åren då de fått ansöka om EU Ecolabel på nytt för att bevisa att de klarat de skärpta kraven.

– Vi gratulerar Kavat till att vara pionjärer inom branschen genom att klara EU Ecolabels krav för sina gummistövlar. Det visar på ett tydligt åtagande för en mer hållbar konsumtion och är ett fint steg mot en mer miljöanpassad modeindustri. Vi ser fram emot att se fler aktörer inom branschen följa deras exempel, säger Ulf Eriksson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel på uppdrag av regeringen.

EU Ecolabel är ett bevis på den miljömässiga hållbarheten och att Kavatskor är populära på andrahandsmarknaden är en bekräftelse på att kvaliteten är god.

EU Ecolabel på gummistövlar (av plast) innebär bland annat:

  • Starkt begränsad användning av farliga ämnen i råvaror, färger, lim och vid tillverkning av stövlarna.
  • Stövlarna är av god kvalitet (tester).
  • Återvunnet förpackningsmaterial.

Läs mer om EU Ecolabels kriterier för skor här:

EU Ecolabel - Clothing and Textiles (europa.eu)

Om EU Ecolabel- svanen.se

För kommentarer: Ulf Eriksson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, 08-55 55 24 44, ulf.eriksson@svanen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gummistövlarna Skur WP och Grytgöl WP har nu klarat EU Ecolabels tuffa krav för skor. Kavat är är därmed först i världen med miljömärkta gummistövlar,
Gummistövlarna Skur WP och Grytgöl WP har nu klarat EU Ecolabels tuffa krav för skor. Kavat är är därmed först i världen med miljömärkta gummistövlar,
Ladda ned bild
Kavat är först i världen med att miljömärka gummistövlar med EU miljömärkning EU Ecolabel.
Kavat är först i världen med att miljömärka gummistövlar med EU miljömärkning EU Ecolabel.
Ladda ned bild

Om oss

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Svanen tar pulsen på EU-valet: stoppa greenwashing och främja hållbar upphandling22.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

EU har stora möjligheter att driva på utvecklingen för en mer hållbar framtid. Därför är EU-valet extra viktigt, för de som väljs till parlamentet måste fortsätta driva den gröna omställningen. Det är bråttom att öka takten för att nå miljö- och klimatmål. The "green public procurement gap" måste minska och arbetet för att stoppa greenwashing får inte avstanna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye