Sveriges Museer

Sveriges Museer kritiska till kultursamverkansutredningens förslag

Dela

I dag lämnar Sveriges Museer in sitt remissvar till betänkandet Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun. Sveriges Museer anser att utredningens förslag riskerar att ytterligare urholka museernas ekonomiskt ansträngda läge.

Inga restriktioner Ola Kjelbye

- Sveriges Museer välkomnar utredningens ambition att öka tillgången till kultur och bredda deltagandet. Men kultursamverkansmodellen är underfinansierad, de föreslagna förändringarna riskerar därför att ytterligare urholka museernas ekonomiskt ansträngda verksamheter. Det går inte att behålla etablerade strukturer, värna nya aktörer och samverkansformer utan att tillföra medel, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges Museer. 

Sveriges Museer är även kritiska till att uppräkningen av anslaget för den regionala kulturen avskaffas från 2024 och menar att den årliga uppräkningen behöver återställas. 

- Kultursamverkansmodellen kommer inte att lösa museisektorns stora strukturella utmaningar kring samlingsförvaltning, digitalisering och fastigheternas underhållsskuld. Det som behövs är en långsiktig och samlad museipolitik. Riksantikvarieämbetet bör tilldelas större ansvar för museiverksamheten utifrån deras roll som expertmyndighet inom kulturarvssektorn, avslutar Gunnar Ardelius. 

Kontakter

Länkar

Om oss

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye