Hyresgästföreningen Region Stockholm

Beslut från HMK - nya hyror klara för Familjebostäder och Stockholmshems hyresgäster

Dela

I december strandade Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag förhandlingarna om 2024 års hyror. Beslutet om nya hyror gick då till Hyresmarknadskommittén (HMK) för avgörande, som genom en opartisk ordförande tagit beslut om att Familjebostäder och Stockholmshem får höja hyrorna med 5,3 procent i genomsnitt, från 1 januari 2024.

Flerbostadshus-  Familjebostäder
Flerbostadshus- Familjebostäder Foto: Hyresgästföreningen

Tidigare i december avbröt Stockholms stads allmännyttor, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. De kommunala bostadsbolagen hade då krävt en höjning med 7,8 procent för 2024. Orimligt högt menade Hyresgästföreningen. Ett av bolagen Svenska Bostäder valde till slut ändå att slutföra förhandlingarna lokalt med Hyresgästföreningen utan inblandning från Hyresmarknadskommittén.

Hyresmarknadskommittén har genom en opartisk ordförande tagit ett beslut om att de andra två bolagen, Familjebostäder och Stockholmshem får höja hyrorna med 5,3 procent i genomsnitt från 1 januari 2024. Höjningen berör cirka 49 000 lägenheter. När HMK fattat ett beslut är parterna skyldiga att teckna ett avtal utifrån det, vilket nu har gjorts.  

Hyresgästföreningen anser att beslutet är för högt och konstaterar att det kommer bli tufft för många hyresgäster att bära. Årets förhandlingar präglas av ett ovanligt ansträngt ekonomiskt läge. Samhället befinner sig i en kostnadsutveckling med inflationen som drabbat hyresgästerna hårt.

– Stockholms stads allmännyttor har ett stort samhällsansvar att bära för att säkra trygga hyresrätter med rimliga hyror i staden. Kommitténs beslut är lägre än vad Stockholmshem och Familjebostäder har krävt, men även 5,3 procents höjning är väldigt högt och kommer bli svårt för många hyresgäster att klara av, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem. 

Hyresgästföreningen har i sina ställningstaganden under förhandlingarna med bolagen utgått från den partsgemensamma överenskommelsen om grunder för de årliga förhandlingarna. Där tas det hänsyn till den allmänna samhällsekonomiska utvecklingen, till hyresvärdarnas behov lokalt och till hyresgästernas situation.

– Vi beklagar att Familjebostäder och Stockholmshem valde att Hyresmarknadskommittén skulle besluta om årets hyra. Bäst i längden för både hyresgästerna och bolagen är om förhandlingarna sköts lokalt mellan parterna som kan de lokala förutsättningarna. Det har varit tuffa förhandlingar, men vi har gjort att allt vi kan för hyresgästerna, säger Adam Hillawi, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm.

– De som drabbas mest av strandade förhandlingar är hyresgästerna. Vi är missnöjda över att bolagen inte ville flytta fram startdatumet för att slippa retroaktiva hyror. Nu är vi bekymrade över att det kan förvärra ett redan ansträngt ekonomiskt läge för hyresgästerna, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem. 

För mer information, kontakta: 

Adam Hillawi, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm
Telefon: 0703791910
E-post: adam.hillawi@hyresgastforeningen.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

Hyresgästföreningen region Stockholm bygger hus av löften – kräver att bostadspolitiken går från ord till handling4.3.2024 14:23:42 CET | Pressmeddelande

För väldigt många unga vuxna i Stockholm är det i princip omöjligt att få tag på ett eget boende till rimlig kostnad. Trots årtionden av löften från politiken är bostadsbristen i Stockholm enorm – 34 procent av de unga vuxna bor fortfarande hos sina föräldrar och fyra av tio överväger till och med att flytta från regionen till följd av sin bostadssituation. Detta enligt Hyresgästföreningens rapport “Unga vuxnas boende”. För att betona hur allvarlig Stockholms bostadskris är, lanserar idag Hyresgästföreningen region Stockholm kampanjen “Huset av löften” – ett obeboeligt pappershus byggt av politiska löften och tomma ord.

Hyresnämnden avslår Signalistens krav om hyreshöjningar i Råsunda21.2.2024 15:31:03 CET | Pressmeddelande

2019 ville Solnas allmännytta Signalisten höja hyrorna kraftigt för 570 lägenheter i Råsunda, då de ansåg att hyrorna är för låga. Hyresgästföreningen menade att kraven om hyreshöjningar var oskäliga och att hyrorna inte skulle höjas. Signalisten drev då vidare ärendet om höjning till hyresnämnden som nu efter en över fyra år lång process kommit med ett beslut - Signalistens krav avslås och att hyrorna ska vara oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye