Energimyndigheten

Så ska solcellspaneler och vindturbinblad bli mer hållbara

Dela

Avfall från solcellsparker och vindkraftverk behöver tas om hand på ett hållbart sätt. Nu föreslår Energimyndigheten bland annat skärpt producentansvar för solceller och en miljöfond för vindturbinblad.

De senaste åren har installationer av solcellspaneler och vindkraftverk ökat kraftigt i Sverige, och etableringarna förväntas fortsätta öka. Energimyndigheten har tittat närmare på hanteringen av uttjänta solceller och vindturbinblad – och föreslår nu ett antal åtgärder för hur avfall från anläggningarna ska kunna tas om hand på ett cirkulärt sätt.

– Redan i dag finns det aktörer som har utvecklat eller håller på att utveckla olika lösningar för ökad cirkularitet. Genom att kartlägga dessa lösningar och arbeta gemensamt inom EU främjar vi utvecklingen. Samtidigt kan vi skapa förutsättningar för nya industriella värdekedjor för avfall här i Sverige, och på så sätt komma ett steg närmare det cirkulära samhället, säger Amanda Ros, projektledare för uppdraget på Energimyndigheten.

Goda möjligheter för återvinning av solceller

Dagens solceller bedöms ha så pass lång livslängd kvar att det finns gott om tid att hinna utveckla lämpliga lösningar för att nära 100 procent av solcellspanelerna ska kunna återvinnas på ett cirkulärt sätt. Det pågående arbetet med EU:s ekodesignkrav kommer att ge möjligheter till en effektiv hantering högt upp i avfallshierarkin.

Energimyndigheten har tagit fram flera förslag på åtgärder för att främja utvecklingen, till exempel att regeringen bör utreda om miljösanktionsavgifter ska införas för producenter av elutrustning som inte är anmälda till Naturvårdsverket och inte är anslutna till en producentansvarsorganisation. Ett annat förslag är att införa ett nationellt register för solcellsanläggningar.

Åtgärder krävs för att klara avfallet från vindturbinblad

Idag hanteras uttjänta vindturbinblad främst genom återanvändning i exempelvis nya vindkraftverk eller genom samförbränning i cementindustrin. Det förväntas bli en stor ökning i mängden avfall av glasfiberkompositer framöver, från vindturbinblad men även från bland annat fritidsbåtar. Efter 2030 behöver mer lämpliga alternativ för hantering av avfallet så högt upp i avfallshierarkin som möjligt finnas på plats. Då kommer avfallsmängderna vara så pass stora att det även bör gå att motivera en eller flera storskaliga lösningar för materialåtervinning här i Sverige, enligt Energimyndigheten.

– För att klara mängden avfall behöver vi genomföra ett antal åtgärder de närmaste åren. Bland förslagen finns en öronmärkt miljöfond för cirkulär avfallshantering av vindturbinblad, fortsatta medel för att kartlägga avfallsströmmar av olika kompositmaterial och nya regler med avfallskoder som kan underlätta handel med avfall inom EU-länder, säger Amanda Ros.

Fakta om avfallsströmmar i Sverige

  • 2019-2021 genererades det i genomsnitt 27 ton avfall från solcellspaneler per år. Det kan jämföras med den totala mängden avfall från elutrustning som var ungefär 145 000 ton per år under motsvarande period.
  • 2024-2029 uppskattas avfallsvolymerna från vindturbinblad bli mellan 500-2 000 ton per år. Det kan jämföras med 14,6 miljoner ton bygg- och rivningsavfall som genererades under 2020.

Avfallshierarkin

Avfallshierarkin bygger på EU-lagstiftning och innebär att avfall i första hand ska förebyggas. Om det ändå uppstår avfall ska det behandlas på det sätt som bäst skyddar människors hälsa och naturen genom att i andra hand återanvända, i tredje hand materialåtervinna, i fjärde hand energiåtervinna, eller som sista alternativ bortskaffa avfallet.

Kontakter

Bilder

Amanda Ros, projektledare på Energimyndigheten.
Amanda Ros, projektledare på Energimyndigheten.
Ladda ned bild

Länkar

Följ Energimyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye