Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars

Dela

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor

Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat.

Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder.

I samband med att regionstyrelsen behandlade månadsrapporterna beslutades att sjukhusstyrelsens ordförande och direktörerna för Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping kontinuerligt bjuds in till regionstyrelsen för att tillsammans redogöra för arbetet med att nå ekonomi i balans. Samt att regiondirektören omgående ska etablera ett regionövergripande utvecklingsprojekt för att ta fram konkreta förslag för att möta utmaningarna i vårdförvaltningarna och nå ekonomi i balans.

(M), (L) och (KD) reserverade sig mot att sjukhusstyrelsens ordförande och direktörerna för Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping kontinuerligt ska bjudas in till regionstyrelsen, då de ansåg att det skapar en otydlighet kring ansvarsfördelning och uppföljning.

Förändrad fördelning av riktade statsbidrag och justering av budget

Staten och Sveriges kommuner och Regioner (SKR) ingår varje år överenskommelser om samarbete inom flera områden. Finansieringen sker genom ettåriga riktade statsbidrag. Överenskommelserna beslutas efter det att Region Uppsalas Regionplan och budget är beslutad. Därför brukar Region Uppsala varje vår genomföra en justering, som även gäller Regionplan och budget.

Till år 2024 har det skett flera större förändringar jämfört med det som Region Uppsala beslutade om i budgeten för 2024. De överenskommelser där det skett störst förändringar är God och nära vård och Tillgänglighet. Dessutom tillkommer ett sektorsbidrag för hälso- och sjukvården, samt statsbidrag för att öka disponibla vårdplatser under 2024.

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen om justeringar i enlighet med detta. Efter att överenskommelserna för 2024 nu är klara framgår det att Region Uppsala preliminärt kommer att erhålla 387 miljoner kronor för riktade statsbidrag. Det är netto 29 miljoner kronor lägre än budgeterat. För statsbidraget god och nära vård minskas intäkterna med 97 miljoner kronor jämfört med budget.

Det blir även justeringar i Regionplan och budget vad gäller bolagisering av Folktandvården. I slutet av 2023 startades ett projekt i syfte att möjliggöra att ett bolag skulle kunna starta inför 2025, och att verksamheten därmed skulle gå över i bolaget. Den nya politiska majoriteten bedömer inte att detta arbete ska prioriteras utan att verksamheten i Folktandvården ska fortsätta som i dag, i förvaltningsform.

(M), (L), (KD) och (SD) reserverade sig mot att Folktandvården inte ska bolagiseras enligt den nya majoriteten. 

Som vanligt kan ärendet läsas i sin helhet i de handlingar som medföljer detta utskick.

Upphandling av helikopterresurs initieras

Tillsammans med Västra Götalandsregionen initierar Region Uppsala en upphandling av en helikopterresurs. Detta efter beslut av regionstyrelsen.

Luftburen intensivvård på Akademiska sjukhuset är Region Uppsalas enhet för intensivvårdstransporter för patienter inom och utom regionen, även nationellt och internationellt. Enheten utför ungefär 1 000 uppdrag om året och är tillgänglig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Den bemannas av specialistutbildade sjuksköterskor och läkare från Akademiska sjukhuset. Fordonet som enheten bemannar är i huvudsak en helikopter som är specialanpassad för just intensivvårdsuppdrag.

Västra Götalandsregionen (VGR) har en liknande helikopterverksamhet, som också bemannar samma helikoptertyp med samma personalsammansättning. Tillsammans har Region Uppsala och VGR gjort bedömningen att en gemensam upphandling har goda effekter i form av fler anbudsgivare.

Beslutet innebär att upphandla en ny helikopteroperatör tillsammans med Västra Götalandsregionen som tillhandahåller lämplig helikoptertyp, samt godkända piloter och tekniker för helikoptertypen. Kostnaden för kontraktet uppskattas till cirka 70 miljoner kronor per år.

Region Uppsala fortsätter att följa rekommendationer om avgift för vaccination

Personer som av Folkhälsomyndigheten rekommenderas vaccination mot covid-19 ska få vaccinationen avgiftsfritt. Personer som inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation av vaccination mot covid-19 ska däremot betala en avgift för vaccinationen. Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Beslutet ligger i linje med tidigare fattade beslut.

Regionstyrelsen beslutade i december 2023 att Region Uppsala ska följa rekommendation om avgiftsfrihet från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), som grundar sig i Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vaccination mot covid-19. Tidigare har vaccination mot covid-19 varit avgiftsfri för samtliga personer som haft rätt att vaccinera sig. Nu kommer vaccination mot covid-19 att kosta 200 kronor för de som inte rekommenderas vaccination av Folkhälsomyndigheten.

Upphandling av julgåvor initieras

Region Uppsala initierar en upphandling av julgåvor, efter beslut av regionstyrelsen.

Syftet är att upphandla leverantör av julgåva utifall att Region Uppsala i framtiden önskar ge medarbetarna en sådan gåva. Enligt beslutet bör Region Uppsala beakta eventuella skattetekniska aspekter, och eventuell julgåva bör också väljas så att den kan uppskattas av medarbetare med olika intresseområden.

Region Uppsala svarar på remiss om lokalisering av Fyra spår

Trafikverket har låtit bland annat Region Uppsala svara på en remiss om alternativa lokaliseringar av projektet med fyra spår mellan Uppsala och Stockholm. Frågan rör sträckan mellan länsgränsen Uppsala/Stockholm och södra Bergsbrunna. Svaret klubbades av regionstyrelsen vid dess möte.

I svaret understryker Region Uppsala bland annat vikten av att ingångna avtal fullföljs och att projektändamålet uppfylls. Region Uppsalas bedömning är att det krävs åtgärder på den befintliga banan vid Trunsta träsk och Knivsta station. Vidare förutsätter Region Uppsalas att de nya spåren anläggs parallellt med redan befintliga spår. Detta är enligt Region Uppsala ett redan ingånget avtal som ska fullföljas.

Som vanligt finns svaret att läsa i sin helhet i de handlingar som bifogas detta utskick.

Nyckelord

Länkar

Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från vårdstyrelsen 30 september30.9.2024 16:16:16 CEST | Nyheter

Barnmorskor ska träffa fler gravida Region Uppsala skärper kraven på hur många gravida som varje barnmorska ska träffa. Tidigare har det funnits ett riktvärde, men nu införs ett krav om att varje barnmorska ska träffa minst 40 gravida per år. Syftet med förändringen är att man vill säkerställa att barnmorskorna träffar tillräckligt många för att kunna upprätthålla kompetensen och en god kvalitet i verksamheten. Förändringen görs genom en justering i förfrågningsunderlaget för barnmorskemottagningar för 2025. Förfrågningsunderlaget styr villkoren för barnmorskemottagningar, familjecentraler och ungdomsmottagningar som arbetar på uppdrag av Region Uppsala, både privata och Region Uppsalas egna verksamheter. En annan förändring är ungdomsmottagningar ska kunna erbjuda digitala besök som komplement till fysiska besök. Det ska också finnas möjlighet att boka tid via 1177. Vårdstyrelsen fastställde LOV barnmorskemottagning med tilläggsåtagande familjecentral och ungdomsmottagning 2025. Nytt

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 25 september25.9.2024 17:50:32 CEST | Nyheter

Nya regler för listning vid vårdcentral Från den 1 januari 2025 ändras reglerna för hur patienter får lista sig vid vårdcentral. Då införs en begränsning som innebär att man får lista om sig högst två gånger per år. Regeländringen är en följd av en lagändring som trädde i kraft 2022. Syftet är att skapa ett mer sammanhållet och stabilt system som ger kontinuitet för patienten. Man har också sett att det finns ett samband mellan hög rörlighet och våld i nära relationer, där omlistning används för att undvika orosanmälningar. Därför införs denna begränsning. En annan förändring i reglerna är att det blir möjligt att tillfälligt begränsa antalet listade patienter på en vårdcentral, till exempel när man har kapacitetsproblem. Regionfullmäktige fastställde de uppdaterade reglerna för listning, områdesansvar och ickevalsalternativ. (M), (KD) och (SD) yrkade på avslag. (M), (KD), (SD) och (L) yrkade även på ett tillägg om att det ska vara möjligt att lista sig på vårdcentralsfilialer. Detta a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye