Ny funktion för att beräkna koldioxidbelastningen på vägsträcka
Biometrias tjänst Krönt Vägval har utökats med en ny funktionalitet, Energivärde på rutt, vilken möjliggör beräkning av det energivärde i kWh/ton som en virkestransport genererar. Energivärdet är grunden för att ett CO2ekvivalent värde där koldioxidbelastningen längs vägsträckan sedan kan beräknas.
Biometrias kunder har uttryckt tydliga önskemål att Krönt Vägval även ska kunna, förutom att visa avstånd och rutt, redovisa energivärdet vilket sedan kan användas som underlag för bland annat hållbarhetsredovisning.
− Här har vi möjligheten att nyttja det väl etablerade systemet Krönt Vägval för nya ändamål i arbetet kring uppföljning, till exempel beräkning av CO2-påverkan från skogsbrukets transporter. Det är mycket positivt, säger Anders Järlesjö, teknisk chef på Sveaskog och ordförande för Biometrias Krönt Vägval-nämnd.
Energivärdet ger användare möjlighet att skapa underlag för hållbarhetsredovisning och miljödeklaration, samt att beräkna miljökonsekvenser vid förändrat logistikupplägg. Till exempel kan man se hur energiförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas av ändrade leveransmönster till olika industrier och terminaler. Med energivärdet som grund går det även beräkna ruttens koldioxidutsläpp*.
− Genom att använda energivärdet är det enkelt att beräkna det ackumulerade koldioxidutsläppet till en specifik mottagningsplats under en given tidsperiod. Detta är särskilt fördelaktigt för aktörer som använder Krönt Vägval och det skapar en enhetlig och standardiserad metod för att redovisa CO2-ekvivalenter i hållbarhetsredovisningen, säger Lars-Erik Jönsson, tjänsteansvarig för transport på Biometria.
Energivärde på rutt har utvecklats i samverkan mellan Skogforsk och Biometria. För att utveckla den nya funktionen har data samlats in av Skogforsk från virkestransporter utrustade med sensorer och GPS. Under drygt ett år mättes bränsleförbrukning och hastighet på cirka tjugo bilar som körde runt i landet. Denna data har sedan analyserats för att identifiera faktorer som påverkar energiförbrukningen, såsom terräng och temperatur. Informationen har samkörts med data från Trafikverket såsom höjd, kurvighet och hastighet på vägarna. Med hjälp av denna kombinerade data har algoritmer för att beräkna resultatet skapats. För några år sedan införde Biometria ett så kallat expanderat nätverk (fler noder och bågar i nätverket) vilket även gett möjligheten att beräkna tid och bränsleåtgång i korsningar.
Energivärde på rutt presenteras i tjänsten ”Krönt Vägval karta” men kan också hämtas hem till eget system i samband med anrop till webbtjänsten, det vill säga förutom avstånd och geometri kan energivärdet returneras.
Krönt Vägval är en tjänst som på ett standardiserat sätt tar fram det effektivaste vägvalet från exempelvis en startpunkt i skogen till en industri. Krönt Vägvals vägnät omfattar samtliga statliga, kommunala och enskilda vägar, tillsammans mer än 560 000 km. Av dessa är mer än 200 000 km skogsbilvägar. Avståndet utgör grunden för transportprisräkningen i Biometrias VIOL-system. Krönt Vägval använder skoglig nationell vägdatabas (SNVDB) som är en kopia av Trafikverkets nationella vägdatabas (NVDB), kompletterad med Biometrias egna vägegenskaper, som till exempel rekommenderad led. SNVDB uppdateras med vägdata från NVDB varje dygn.
* CO2 ekvivalenta utsläpp beräknas genom input av energivärdet, bränsletyp, lastkörningsgrad och transportens totalvikt. Formel finns att tillgå inom kort hos Biometria.
Nyckelord
Kontakter
Ulrika StenKommunikations- och hållbarhetschefBiometria
Tel:010-228 50 08Tel:070-757 64 54ulrika.sten@biometria.seBilder
Om oss
Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla Sveriges skogsägare kan vara trygga i sina virkesaffärer. Uppdraget är att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på virkesmarknaden. Biometria erbjuder även tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln, samtidigt som vi har ett långsiktigt samarbete med forskningsinstitut och universitet. Genom vårt arbete verkar vi som ett informationsnav inom skogsnäringen och erbjuder en plattform med standardiserad och kvalitetssäkrad information som vi själva och andra aktörer kan bygga nya moderna tjänster på. Vi är 800 anställda med verksamhet i hela Sverige och med huvudkontor i Uppsala.
Följ Biometria
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Biometria
Sveriges virkesförbrukning lägsta på åtta år5.6.2024 10:11:27 CEST | Pressmeddelande
Biometria har publicerat sin årliga statistik över virkesförbrukningen i den svenska skogsindustrin. Årets rapport visar på en markant minskning för 2023. Förbrukningen av rundvirke minskade med ca tre miljoner m3fub, från 75,2 miljoner m3fub 2022, till 72,1 miljoner m3fub 2023. Sågverken stod för merparten av denna minskning.
Effektivare virkestransporter med ny utbildning för chaufförer22.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Biometria har lanserat en ny e-utbildning för chaufförer av rundvirke, Virkeskörkortet. Med ökad kompetens och rätt arbetssätt från början redan ute vid avlägget ökar virkesvärdet samtidigt som virkestransporterna effektiviseras.
Biometria inför stöd för avskogningsförordningen i VIOL21.3.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Biometria har beslutat att från och med december, när avskogningsförordningen (EUDR) träder i kraft, införa stöd för att lägga till referenser om utförda deklarationer i VIOL-systemet. Stödet löser frågan kring den delen i den nya förordningen på ett kostnadseffektivt sätt för hela branschen.
Utfasningen av toppformtalsmatris klar7.8.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med 1 augusti är toppformtalsmatrisen helt utfasad för förstaledsaffärer vilket innebär att alla sågverk med stockmätning nu har övergått till mätramsfub. Det innebär att bestämning av sågtimmerstockars fastvolym (m3fub) via toppformtalsmatris (matrisfub) är ersatt av direkt fastvolymbestämning i mätramar.
Sveriges virkesförbrukning minskade under 202226.6.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Biometria sammanställer årligen statistik över virkesförbrukningen i den svenska skogsindustrin, dvs massa- och skivindustri samt sågverk och trämekanisk industri. Virke till bränslesektorn ingår inte i sammanställningen. Rapporten för 2022 visar att den totala förbrukningen av rundvirke i den svenska skogsindustrin minskade med ca 1,2 miljon m3fub, från 77,0 miljoner m3fub 2021, till 75,8 miljoner m3fub 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum