Europeiska ERV

Undersökning: Så har svenskarna koll på reseförsäkringen innan de reser

Dela

Att resa utomlands utan reseförsäkring kan bli en dyr överraskning, vilket dessvärre kan drabba resenärer som inte kontrollerar att reseförsäkringen gäller resans längd eller syftet med resan. Dyra sjukvårdskostnader, missat flyg eller försvunnet bagage är bara exempel på vad som kan drabba resenärer. Men hur många svenskar kollar egentligen upp sin reseförsäkring, vad den innehåller och ersätter? Enligt en ny undersökning Kantar Media gjort på uppdrag av Europeiska ERV, kontrollerar drygt 40 % sin reseförsäkring före avresa. 

Har svenskarna koll på reseförsäkringen innan de reser?
Har svenskarna koll på reseförsäkringen innan de reser?

Dyra sjukvårdskostnader

Att sjukvårdskostnader utomlands kan var dyra kommer inte som en nyhet. Ett brutet ben av enklare karaktär med endast gipsning, kostar i USA ca 8000 USD. Och att vara inlagd på sjukhus kostar 3000 USD för en sängplats och natt, men då utan utredning, behandling eller medicinering inräknat*. Kostnaden varierar naturligtvis beroende på var man söker vård. Efter pandemin har kostnader för sjukvård och medicineringen ökat p.g.a. produktions- och leveransförseningar samt ökad efterfrågan.

Längden på resan och vilka aktiviteter du gör kan avgöra

Hur länge man skall vara bortrest kan också det påverka hur ditt skydd ser ut, där de flesta reseförsäkringar som inkluderas i hemförsäkringen gäller i upp till 45 dagar. Skall man dessutom ut på äventyr och utöva extremsporter, som exempelvis bergsklättring, dykning eller skärmflygning behöver man oftast ha en specialförsäkring.

I undersökningen svarade 41 % att man alltid kontrollerar om reseförsäkringen som är inkluderad i hemförsäkringen gäller för den aktuella resan. 4% sa även att de behöver köpa en separat eller specialiserad reseförsäkring för den resa de planerade göra. 

Det europeiska sjukförsäkringskortet

Det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) ger dig rätt till medicinskt nödvändig, offentlig vård under en tillfällig vistelse i ett EU-land. Men också Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Storbritannien är inkluderat i detta. Kortet ger dig vård på samma villkor och till samma kostnad som landets egna invånare, och är ingen garanti för gratis vård. Det gäller även vård när du har en kronisk eller långvarig sjukdom eller om du är gravid och ska föda barn. Men det gäller inte privat vård, planerad vård i utlandet eller hemtransport.

I undersökningen svarar 10 % att man räknar med att EU-kortet omfattar medicinska kostnader vid olycka eller sjukdom inom Europa. Hela 30 % kontrollerar inte att reseförsäkringen i hemförsäkringen täcker för den aktuella resan och tror inte de behöver ytterligare skydd. Samtidigt svarar 2 % att de medvetet reser helt utan reseförsäkring. 14% är osäkra på hur de gör med försäkringen.  

- Att så många som 41 % kontrollerar sin reseförsäkring innan avresa är bra, men fler behöver vara säkra på att dom har ett fullgott skydd för den resa de planerar. Det europeiska sjukförsäkringskortet ersätter inte heller en reseförsäkring, där många fler moment ingår så som hemtransport, bagage och mycket mer beroende på vilken försäkring man väljer, säger Andreas Sandin, Nordic CSO & Managing Director Sweden på Europeiska ERV.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–24 januari 2024.

Totalt intervjuades 1328 personer i åldern 18–79 år.

Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

 

*Priserna aktuella hösten 2023.

Kontakter

Bilder

Andreas Sandin, Nordic CSO & Managing Director Sweden
Andreas Sandin, Nordic CSO & Managing Director Sweden
Ladda ned bild

Om oss

Europeiska ERV är en av Sveriges största reseförsäkringsbolag. Vi är en del av tyska försäkringskoncernen ERGO Group, med över 37,000 anställa internationellt. Vi har stått för säkrare reseupplevelse i över 100 år för en stor del av alla svenska fritidsresenärer, affärsresenärer och deras arbetsgivare som valt att anförtro oss att leverera deras försäkringslösningar. Tack vare lång erfarenhet och specialutvecklade reseförsäkringar kan våra kunder känna sig tryggare före, under och efter sina resor. Tillsammans med vårt danska försäkringsbolag har vi mer än 1,2 miljoner kunder.

Följ Europeiska ERV

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska ERV

Resebarometern 2024: Fler arbetsresor nu än före pandemin21.3.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande

Pandemin var en av de största händelser som påverkat resandet i modern historia och det var många som spådde negativa förändringar för affärs- och arbetsresandet efteråt. Teamsmöten som ersätter resor och fysiska möten, minskade affärsresebudgetar och förändrad inställning till arbetsresor förväntades förändra vanor och reducera affärsresandet. Men den senaste Resebarometern visar att det blev tvärtom, i alla fall såhär långt i pandemins efterspel.

Så påverkar terror, krig och konflikter svenskarnas resplaner 202422.2.2024 08:12:00 CET | Pressmeddelande

De pågående krigen i Ukraina och Gaza är ett par exempel på konflikter som pågår just nu, i en värld av ökade spänningar och hot om terror. Men hur påverkar dessa spänningar svenskarnas resplaner under 2024? Enligt en undersökning gjord av Kantar Media, på uppdrag av Europeiska ERV, säger strax under hälften av svenskarna att terror, krig och konflikter inte påverkar resplanerna i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye