Region Norrbotten

Region Norrbotten bra på att prata levnadsvanor

Dela

Region Norrbotten är den region i landet där vårdpersonal ger mest råd kring levnadsvanor till patienterna. Det är ett viktigt steg i att förebygga ohälsa.

Ohälsosamma levnadsvanor är en riskfaktor för många av de stora folksjukdomarna såsom hjärtkärlsjukdom, cancer eller typ 2-diabetes. Totalt är det fyra levnadsvanor som det handlar om: daglig rökning, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor.

Socialstyrelsen följer upp hur bra vården är på att ge råd kring levnadsvanor till patienter. Inom tre av fyra levnadsvanor är Norrbotten den region i landet som ger mest rådgivning till patienterna. Dessutom ökar rådgivningen inom alla fyra levnadsvanor.

Skillnaden är stora mellan olika regioner. Ett exempel är att i Norrbotten får var tionde patient råd om fysisk aktivitet. I en del andra regioner får bara var tusende patient liknande råd.

- Vi i Norrbotten har skäl att jobba extra med de här frågorna eftersom många här insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar och har flera riskfaktorer som kan förebyggas med hälsosamma levnadsvanor. Att arbeta förebyggande är väldigt viktigt och vi fortsätter att utöka våra insatser för att förbättra levnadsvanorna, säger Birgitta Johansson-Huuva, regionråd (C).

Levnadsvanor handlar både om individer och samhället. Som enskild person ska man få stöd att själv kunna göra förändringar men mycket av ansvaret ligger på samhället. Ett samhälle kan främja hälsosamma levnadsvanor genom bra matmiljö och en samhällsplanering.

- I vården handlar det om att motivera så att det kan leda till en förändring hos individen. På sikt tror vi att det här ska ge bra effekt för den norrbottniska folkhälsan och att rådgivningen kring levnadsvanor kommer att synas i den data som samlas in kring hur vi mår och vilka sjukdomar vi har.

Webbinarium

Om du vill veta mer om levnadsvanor, anmäl dig till webbinariumet Har vi råd att låta bli? Ett samtal om hälso- och sjukvårdens arbete med levnadsvanor som ordnas av Socialstyrelsen. Under webbinariet medverkar bland andra Malin Sand, folkhälsostrateg inom Region Norrbotten. Datum: 11 april.

Kontakter

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye