Region Östergötland

Ny ansökan om uppdrag inom nationell högspecialiserad vård

Dela

Region Östergötland ansöker om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom ytterligare ett område. Denna gång handlar det om perifer facialispares, en form av förlamning av ansiktsnerven.

Regionstyrelsen har idag beslutat att ansöka om ytterligare ett vårdområde inom nationell högspecialiserad vård. Ansökan gäller området perifer facialispares, ett sjukdomstillstånd som innebär att muskulaturen i ena ansiktshalvan är partiellt eller totalt nedsatt på grund av skada eller sjukdom ansiktsnerven. Tre tillstånd kommer att beviljas inom området, och i Region Östergötlands fall gäller ansökan endast vuxna patienter.

– Att kunna konkurrera om uppdragen inom den nationella högspecialiserade vården är av stor betydelse för Universitetssjukhuset i Linköping och för Region Östergötland i sin helhet. Det handlar både om att kunna erbjuda högkvalitativ universitetssjukvård för invånarna i den Sydöstra sjukvårdsregionen, och att stärka forskning och kompetensförsörjning, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Beslut om att ge tillstånd fattas av Socialstyrelsens nämnd för nationell högspecialiserad vård. Region Östergötland har sedan tidigare tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom åtta områden. Dessa gäller behandling av svåra brännskador, avancerad rekonstruktiv kirurgi vid svåra skador i underlivet efter förlossning, neuromuskulära sjukdomar, osteogenesis imperfecta (en form av medfödd benskörhet), vulvacancer, svåra hudsymtom, könsdysfori och högisolering vid högsmittsamma sjukdomar.

Kontakter

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

Strejken skapar oro inför sommarperioden13.6.2024 13:05:33 CEST | Pressmeddelande

Fler samhällsfarliga konfliktåtgärder har dragits tillbaka av Vårdförbundet från den pågående strejken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det handlar bland annat om sjuksköterskor vid infektionskliniken och reumatologen. ”Det är positivt, men vi ser med stor oro på hur vården kommer att påverkas vid en fortsatt strejk när vi nu går in i sommarperioden”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye