Åklagarmyndigheten

Två åtalas för mord i Uppsala 2017

Dela

Åklagaren har i dag åtalat två personer för mord och grovt vapenbrott i ett ärende från 2017 då en man i 40-årsåldern sköts ihjäl utanför en restaurang i Boländerna i Uppsala. Ny bevisning genom DNA-spår har gjort det möjligt att slutföra utredningen. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

– Vi återupptog en mycket grundlig förundersökning som tidigare inte nådde hela vägen fram till åtal. Skälet till att jag nu kunnat väcka åtal är främst att nationellt forensiskt centrum, NFC, med hjälp av förfinade metoder kunnat göra nya undersökningar av beslag. NFC har funnit DNA-spår på de engångsoveraller som gärningspersonerna bar vid mordet. NFC:s arbete har varit avgörande, säger senior åklagare Charlotta Stege Unger som är förundersökningsledare. 

Enligt utredningen har de två nu åtalade haft ledande positioner i ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm. Båda åtalade är häktade i Sverige, en av dem är häktad sedan i maj förra året, den andra utlämnades från Spanien i januari i år.  

– Det internationella samarbetet med Spanien har också varit omfattande och avgörande för att de två tilltalade nu kunnat åtalas tillsammans, säger Charlotta Stege Unger. 

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 452-24.

Fler åtal är att vänta i ärendet, det här är en första del.

Kontakt

Senior åklagare Charlotta Stege Unger är tillgänglig i dag på telefon kl. 11-12, 010-562 50 84.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye