Skiljemannens beslut: Hyrorna i Landskrona ska höjas med 5,55 procent
I början av året vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Landskrona. Idag kom rekommendationen som gäller drygt 2 400 lägenheter i Landskrona. Skiljemannen anser att en rimlig hyreshöjning för 2024 är 5,55 procent från 1 april.
– Kostnaderna att förvalta bostäder har ökat kraftigt under lång tid och mer än ekonomin i övrigt. Samtidigt har hyresutvecklingen inte alls hängt med. Hyrorna behöver utvecklas så att det går att förvalta hyresrätterna på ett långsiktigt sätt, som motsvarar hyresgästernas förväntningar på sitt boende, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.
Idag kom skiljemannens rekommendation för hyrorna i Landskrona. Skiljemannen Christian Malmqvist rekommenderar, utan någon närmare motivering, att hyrorna i Landskrona ska höjas med 5,55 procent från den 1 april 2024.
– När motivering saknas blir det tydligt hur viktigt det är att förstå motiven till beslutet. Utan en motivering får parterna ingen vägledning i kommande förhandlingar och det är stor risk att vi hamnar i tvistelösningen igen. Vi kan konstatera att lagstiftaren behöver ta hänsyn till det i utvärderingen av lagen, säger Magnus Hulthe Andersson.
Nu när skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta rekommendationen i en förhandlingsöverenskommelse. I dagsläget ligger ett 80-tal ärenden runt om i landet och väntar på rekommendationer från oberoende skiljemän.
– Nu kommer vi på Fastighetsägarna ta vårt ansvar och gå vidare för att omsätta detta beslut i en överenskommelse så att hyresgästerna så snabbt som möjligt ska få besked om sina hyror, säger Magnus Hulthe Andersson.
För en lägenhet med en hyra på 8 000 kr/månad motsvarar höjningen 440 kr/månad.
Fakta
Bakgrund
Hyresförhandlingarna i Landskrona inleddes i september 2023 då Fastighetsägarna yrkade 11 procent i hyreshöjning – en nivå som grundades i den modell som parterna enats om bara några veckor tidigare. Förhandlingarna pågick i tre månader utan att parterna lyckades komma överens. Med stöd i den nya lagstiftningen från 2023 vände sig Fastighetsägarna i mitten av december till Hyresnämnden som utsåg Christian Malmqvist till skiljeman. Malmqvist har därefter haft sex veckor på sig att komma med en rekommendation.
Så fungerar tvistelösningen
- Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman.
- Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt.
- Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts.
- Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.
- Det är parterna som delar på kostnaderna för skiljeförfarandet.
Kontakter
Magnus Hulthe AnderssonNäringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd
Tel:040-35 01 93magnus.andersson@fastighetsagarna.seOm oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Fastighetsägarna ansöker om medling hos Energimyndigheten – prishöjningen på fjärrvärme anses orimlig22.11.2024 10:03:18 CET | Pressmeddelande
Efter att förhandlingarna med Skövde Energi om den föreslagna höjningen av fjärrvärmetaxan för 2025 inte lett till en lösning, har flera medlemmar hos Fastighetsägarna GFR nu beslutat att ansöka om medling hos Energimyndigheten. Höjningen på 17,5 procent som Skövde Energi avser att genomföra har mött skarp kritik från fastighetsägarna, som anser att prisökningen inte är rimlig med tanke på de utmaningar branschen står inför.
Nu är hyrorna i Karlskrona klara22.11.2024 08:48:33 CET | Pressmeddelande
Tidigare i höst vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Karlskrona. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Karlskrona höjs med 5,15 procent från den 1 januari 2025.
Nästa års hyror klara i delar av Sjuhärad22.11.2024 08:38:12 CET | Pressmeddelande
Nu är 2025 års hyror klara för Borås, Ulricehamn, Mark och Bollebygd. Parterna har enats i förhandling om att majoriteten av hyrorna höjs med 5,1 procent från den 1 januari. Därmed blir höjningen i nivå med de lokala rekommendationer som kom i början av november i Alingsås och Vårgårda.
Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande
Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum