Totalrenoveringen av Eriksdalsbadet pausas - nya alternativ för badets framtid utreds
Under 2024 skulle en totalrenovering av Eriksdalsbadet inletts. Stockholms stad pausar nu projektet för att utreda tre alternativ vidare. I alla de tre alternativen kommer badet på Södermalm att finnas kvar.

I november 2022 fattade kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut om en omfattande upprustning av Eriksdalsbadet. Renoveringen skulle inledas under 2024 men pausas nu av fastighetsnämnden och idrottsnämnden för att utreda tre olika alternativ vidare.
– Stockholmarnas skattepengar ska användas på ett klokt sätt. Då anläggningen är i dåligt tekniskt skick är det viktigt att utreda om en renovering eller att bygga en ny badanläggning är det ekonomiskt bäst lämpliga. Vi måste också säkerställa att Eriksdalsbadet möter både simföreningarnas och allmänhetens behov, säger Jan Valeskog, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd.
– Eriksdalsbadet är en av Sveriges mest besökta byggnader och man kommer kunna fortsätta bada och träna här på Södermalm även i framtiden. Men med nuvarande plan skulle renoveringen bli väldigt dyr, samtidigt som det skulle bli svårt att behålla det uppskattade äventyrsbadet. Vi behöver därför ta ett omtag för att se hur vi kan hitta bättre och mer kostnadseffektiva lösningar, säger Clara Lindblom, bostads- och fastighetsborgarråd.
De tre olika alternativen är:
- Att gå vidare med den planerade totalrenoveringen av anläggningen.
- Att totalrenovera anläggningen och samtidigt flytta nationalarenan till en separat lokalisering och i anslutning till nuvarande plats bibehålla en bad- och idrottsanläggning för allmänheten.
- Att bygga ett nytt bad på platsen utifrån bedömning av hur staden bäst tillgodoser de behov som finns såväl hos allmänheten som föreningslivet.
För alla tre alternativen utreds vilken påverkan de har för verksamhet, ekonomi och miljö. Beslutet om ett förändrat inriktningsbeslut för badets framtid väntas fattas vid fastighetsnämndens och idrottsnämndens nämndmöten den 23 april.
Nyckelord
Kontakter
Moa Richter Hagert, presskontakt för Clara Lindblom
Telefon: 076-122 91 10
E-post: moa.richter.hagert@stockholm.se
Kajsa Loord, borgarrådssekreterare för Jan Valeskog
Telefon: 076-122 92 47
E-post: kajsa.loord@stockholm.se
Bilder

Länkar
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Skolpodden om trygghet och säkerhet31.3.2025 13:50:09 CEST | Nyheter
Säkerhet, trygghet och pågående dödligt våld är ämnen som berör. Hur kan Stockholms stads skolor få stöd? Peter Bragner, grundskoledirektör, och Katrin Lilliehöök, enhetschef på planeringsenheten, berättar i Skolpodden.
Ceremoni vid minnesmärket för den 7 april 201731.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017 kommer för alltid att vara en del av stadens och allas vår historia. På årsdagen hedrar Stockholms stad de drabbade med en ceremoni vid det minnesmärke som då invigs på Sergels torg.
Invigning av Hökarängens bollplan 1 april 17.3028.3.2025 06:35:44 CET | Pressinbjudan
Varmt välkommen på invigningen av Hökarängens bollplan! Medverkar gör ordföranden för idrottsnämnden, idrottsdirektören samt representanter från FOC Farsta fotboll och Hammarby IF fotboll.
Inbjudan till pressbrief om öppna drogscener i Stockholms län27.3.2025 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Antalet öppna drogscener i Stockholms län och Stockholms stad har minskat både till antal och yta under 2024. I Stockholms stad har antalet öppna drogscener minskat med fem under 2024 och idag finns det 21 stycken. I länet idag finns 43 öppna drogscener, vilket är en minskning med tio öppna drogscener senaste året. Det innebär att den positiva utvecklingen med ett minskat antal öppna drogscener i länet håller i sig för tredje året i rad. Det visar en kartläggning som SSR Trygg i Stockholms län har gjort.
Programsläpp för Kulturnatt Stockholm 2025: Gratis kultur över hela stan26.3.2025 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Specialvisningar på Nationalmuseum och punkrock på Bio Aspen, sjungande brevlådor på Postmuseum och midnattsorgelmusik i Markuskyrkan. Under Kulturnatten dukas ett kulturellt smörgåsbord upp över hela stan när såväl dolda Stockholmspärlor som välkända institutioner håller öppet ända till midnatt – allt med fri entré.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum