Lars Marcus vinner Kritikerpriset för ”Städernas stenar”
En bok som ger läsaren verktyg att förstå stadsplanering och som hävdar att närhet är viktigare än täthet. Lars Marcus, stadsbyggnadsprofessor på Chalmers, är årets vinnare av Sveriges Arkitekters Kritikerpris för boken ”Städernas stenar – hur den byggda staden formar den levda staden”.
Lars Marcus tog emot priset på Arkitekturgalan den 9 april på Slagthuset i Malmö. Kritikerpriset delas ut av Sveriges Arkitekter sedan 1986, till upphovspersonen till den bästa arkitekturanalysen som publicerats under senaste året, eller till den eller de som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka samtalet om arkitektur och stadsplanering.
– Vi hade flera mycket bra kandidater, där de fyra nominerade visar bredden i vad arkitektur är och betyder, liksom vikten av att arkitekturkritik uppmärksammas. Med sin kombination av djup kunskap och pedagogisk framställning av vad stadsplanering är blev ändå Lars Marcus den givna vinnaren, säger Kritikerprisjuryns ordförande, journalisten Kerstin Brunnberg.
Juryns motivering lyder: ”Det vinnande bidraget övertygar läsaren om att arkitekturens roll är grundläggande och en absolut förutsättning för människans dagliga liv med fast mark under fötterna – men bara om arkitekturen förmår ge människor möjlighet att både skapa och leva livet i staden och kunna använda den byggda miljön för sina syften. Vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser, men vinnaren ger läsaren insikt i och användbara verktyg för att förstå att äkta stadsplanering är mer än goda föresatser.”
Lars Marcus är arkitekt och professor i stadsbyggnad på Chalmers. Där forskar han om hur stadens rumsliga form stödjer, ordnar och sätter gränser för människors vardag. Han är grundare av och tidigare partner i konsultföretaget Spacescape, som införde forskningsverktyget Space syntax i Sverige. Lars Marcus har också gett ut flera böcker och vetenskapliga skrifter om stadsbyggnad.
De som tävlade med Lars Marcus och ”Städernas stenar” om Kritikerpriset är:
- Arkitekter och konstnärer Johanna Fager, Jo Mikkel Sjaastad Huse och Nicole Cecilie Bitsch Pedersen för ”Nya Lövholmen”, ett medborgarförslag för ett omdaningsområde i södra Stockholm.
- Helena Mattsson, professor i arkitekturens historia och teori, för boken ”Architecture and Retrenchment” som är en analys av samspelet mellan arkitektur och nyliberalism.
- Den samiska arkitekten Joar Nango för det kollektiva, nomadiska biblioteket ”Girjegumpi”.
Fotona är fria för redaktionell användning. Ange fotografens namn. Kontakta Elisabet Näslund för intervjuer, ytterligare information och fler foton.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Länkar
Om oss
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
Ett fritidshus rätt i tiden vinner Ung svensk arkitektur9.4.2024 18:49:19 CEST | Pressmeddelande
Ett oglamoröst fritidshus, med en ombyggnad som landar i en diskret asymmetrisk harmoni har fått juryn för Ung svensk arkitektur på fall. Tidskriften Arkitekturs pris för unga arkitekter går i år till arkitektkontoret AT-HH för fritidshuset Torö i Nynäshamn. Ung svensk arkitektur 2023 delades ut på Arkitekturgalan den 9 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum