Region Norrbotten

Inhyrda fortsätter att minska hos Region Norrbotten

Dela

Den inhyrda bemanningen fortsätter att minska inom Region Norrbotten. Totalt sett har antalet inhyrda timmar minskat med 30 procent sedan november.

I ett första steg minskade antalet inhyrda timmar med 20 procent, fram till början av februari. Minskningen har fortsatt under februari och mars.

– Bakom minskningen finns hårt och fokuserat arbete från alla våra medarbetare. Jag vill också passa på att tacka norrbottningarna för deras förståelse under tiden vi genomför den här viktiga förändringen, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande.

Anledningen till att andelen inhyrd bemanning ska minskas är för att kunna satsa mer på egna medarbetare. När vården i huvudsak ges av egna medarbetare ökar patientsäkerheten, tillgängligheten och kvaliteten på lång sikt.

För att klara tillfälliga arbetstoppar har regionen startat ett eget bemanningscentrum.

 – Det är roligt att majoriteten av de som visat intresse för att arbeta i vårt bemanningscentrum är externa kandidater, det vill säga att sjuksköterskor som arbetar i bemanningsföretag eller hos andra arbetsgivare är intresserade av att arbeta hos oss. Det här är en bra lösning för den som vill ha ett varierande arbete, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör.

Nu sätts ett nytt mål som sträcker sig över en längre tidsperiod. Till 1 oktober ska ytterligare 20 procent av de inhyrda timmarna bort.

– Vi ska fortsätta minska andelen inhyrd bemanning, men vi gör det över en längre period. De mål vi sätter ska vara realistiska och här har vi tagit hänsyn till att vi går mot en sommar då våra medarbetare ska få sin välförtjänta semester, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Bakgrund

Kostnaden för inhyrd bemanning i Region Norrbotten har ökat under flera års tid och innan minskningen motsvarade kostnaden för den inhyrda bemanningen nästan en femtedel av regionens totala personalkostnad.

Det finns en bred politisk enighet inom Region Norrbotten kring att minska andelen inhyrd bemanning.

Att minska den inhyrda bemanningen gör att Region Norrbotten istället kan investera i de egna medarbetarna.

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye