Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend
Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.
Det är stambyte. De boende har meddelats och folk har flyttat ut. Men en dörr förblir stängd. Bakom den finns en skådespelerska som har gått i pension och hon är mitt i ett projekt som inte bör distraheras. Joutsenlauluni/Min svanesång har inspirerats av den ryska skådespelaren, Valentina Karavajevas, liv men utforskar främst vad som händer när en skådespelares karriär är över. Efter att ha varit en av landets stora stjärnor dog Karavajeva utblottad, utanför strålkastarljuset, men skådespelade gjorde hon ända in i slutet.
– Den ursprungliga idén kom från när jag såg Georgi Poradzhanovs dokumentär om Valentina Karavajeva. När hon hittades avliden hade hon legat död i två veckor. Allt som fanns i lägenheten var en säng, ett bord och en stol, samt en filmkamera och videokassetter till den. Under årens lopp hade Karavajeva spelat in Ninas monolog "Jag är en mås" i dem om och om igen, säger regissören Jotaarkka Pennanen.
Idén till pjäsen togs vidare till dramatikerna Lauri Sipari och Liisa Urpelainen som skrev den vemodiga, tragikomiska Joutsenlauluni/Min svanesång. I pjäsen heter den pensionerade skådespelaren Ainailona Silver som spelas av Aliisa Pulkkinen som gör hela arton roller.
– I viss mån kan jag identifiera mig med min karaktär, för teaterns värld kan vara mycket brutal. Jag har mött liknande skådespelaröden på teatrar under min karriär. Men Min svanesång är en kärleksförklaring till skådespelarkonsten. Våra presentationer visar människans storhet och litenhet, säger Aliisa Pulkkinen.
Joutsenlauluni/Min svanesång är ett samarbete mellan Riksteatern, Tampereen Teatteri och Finlandsinstitutet.
Föreställningen spelas på finska och textas på svenska och finska.
Medverkande
Aliisa Pulkkinen
Konstnärligt team
Dramatiker: Liisa Urpelainen & Lauri Sipari
Regi: Jotaarkka Pennanen
Scenografi: Marjatta Kuivasto
Kostym: Jaana Aro
Musik: Elisar Riddelin
Bild/Ljus: Tammerfors teater
Producent
Riksteatern i samarbete med Tampereen Teatteri och Finlandsinstitutet
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seLänkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum