Region Norrbotten

Vässat upplägg när Norrbotten återvänder till Emigration Expo

Dela

I fjol var Norrbotten – under namnet Arctic Sweden – debutanten som blev årets snackis på Europas största emigrationsmässa. Montern utsågs till den bästa på hela Emigration Expo 2023. Nu återvänder Arctic Sweden med ett ännu bättre upplägg. I helgen ska delegationen från Norrbotten möta européerna som kan bli våra nya grannar, kollegor och klasskompisar.

Foto: Nino Pels

Bakom det gemensamma namnet Arctic Sweden ryms ett samarbete mellan Region Norrbotten, tolv av länets kommuner, Arbetsförmedlingen Eures och Luleå tekniska universitet.

– Deltagandet i Emigration Expo är ett av många initiativ för att möta Norrbottens demografiska utmaning. Vi har inte bara kompetensbrist – vi har brist på befolkning, brist på skattebetalare, brist på barn i skolklasser, idrottslag och kulturverksamheter. Och i Nederländerna finns ungefär 150 000 personer med långt gångna planer på att flytta till ett annat land, till en annan livsstil, gärna nära naturen. Det är därför vi är här i år igen, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

Utöver nederländare lockar mässan en del tyskar, belgare och fransmän. Förra året stannade ungefär 2 000 av mässans 13 000 deltagare för länge samtal med representanterna för Arctic Sweden. Ett år senare har ungefär 80 av dem flyttat till Norrbotten. Men för de flesta är en emigration en längre process, det tar i snitt 2–4 år från tanke till handling. Därför är det viktigt att hålla kontakt över längre tid och återkomma till mässan.

Emigration Expo 2023 tydliggjorde kraften i samverkan, skapade förståelse för livsstilsmigrantens behov och belyste vikten av det personliga mötet. I år återvänder Norrbotten med ett ännu bättre upplägg.

– Vi har nu möjligheten att föra längre samtal över en fika, med sysselsättning för medföljande barn. Vi har lagt större vikt vid praktisk information om att flytta till Sverige och leva här. Och vi har jobbat på att skapa intresse före mässan, med annonser i mässans egna kanaler, inlägg i sociala medier och möjlighet att förboka möten på Emigration Expo, säger Stina Almkvist, strateg på Region Norrbotten och projektledare.

Med till Emigration Expo följer ett tiotal nederländare som redan tagit steget och flyttat till Norrbotten. Dit hör Stephanus Vermeul, intensivvårdssjuksköterska, och Gabrielle Knobbout som är enhetschef för Folktandvården i Gällivare. De förstärker Region Norrbottens HR-avdelning på mässan, precis som i fjol.

– Det var många som var intresserade då, även familjer med små barn som ville flytta till Norrbotten. Friheten, naturen och vita vintrar lockar. De söker ett liv med mindre stress och frågar efter vilka möjligheter som finns. Vi kan erbjuda dem ett riktigt bra liv här, säger Stephanus Vermeul.

Medverkandet i Emigration Expo är finansierat genom det regionala projektet Befolkningsförsörjning – mottagarkapacitet.

Kontakter

Janus BrandinRegional utvecklingsdirektör

Region Norrbotten leder och samordnar utvecklingsinsatser inom kultur, näringsliv och samhällsplanering.

Tel:0920-71098janus.brandin@norrbotten.se

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye