Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden

Dela

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Brås nya rapport om nuläge och utvecklingsbehov av det brottsförebyggande arbetet, är en viktig utgångspunkt i programmet för konferensen.

– En av slutsatserna i Brås genomgång är att sjukvårdsregionerna på ett tydligare sätt behöver ingå i det lokala samverkansarbetet. En annan slutsats är att det finns en risk att den vardagliga brottsligheten glöms bort i arbetet. Den typen av brottslighet drabbar många människor och kan få stora konsekvenser för deras vardag, men det får inte alltid så stora rubriker, säger Karin Svanberg, enhetschef, Brå.

På plats för att diskutera nuläge och utvecklingsbehov tillsammans med deltagarna finns bland andra justitieminister Gunnar Strömmer, som även kommer att hålla ett inledande tal. Andra exempel ur programmet är Dr Jade Levell, forskare vid University of Bristol, som delger sin forskning om unga pojkar i gängkriminalitet som tidigare utsatts för våld i sin uppväxtmiljö. Vilka långsiktiga konsekvenser får våldet och hur bör samhället fördela sina resurser i det brottsförebyggande arbetet? Vidare kommer Brå och polisen att berätta om hur man kan förebygga och förhindra att privatpersoner utsätts för bedrägerier, och representanter för Helsingborg och Nacka delger sina erfarenheter kring hur man kan få in det brottsförebyggande arbetet i ett tidigt skede, redan i samhällsplaneringsstadiet.

För första gången får också kommunerna en översiktlig lägesbild över det brottsförebyggande arbetet i varje enskild kommun, så som det såg ut innan lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete trädde i kraft sommaren 2023.

Några andra programpunkter under konferensen:

  • Barn och unga i kriminella nätverk – inträde, brott, villkor och utträde.
  • Det brottsförebyggande arbetet i skolan.
  • Civilsamhällets betydelse för det brottsförebyggande arbetet.

Media är välkomna att delta på konferensen, men föranmälan och presslegitimation krävs. 
Tid: 10 april kl. 12.30–17.00 samt 11 april kl. 08.30–13.00
Plats: Umeå Folkets Hus. Det är även möjligt att delta digitalt.
Anmälan: Kontakta Brås presstjänst: press@bra.se, tfn: 072-99 58 500  

Program: bra.se/rff

För ytterligare information:

  • Karin Svanberg, enhetschef, Brå, tfn: 072-99 58 494

Brås rapport Det brottsförebyggande arbetet i Sverige. Nuläge och utvecklingsbehov 2024 finns att ladda ner på bra.se/publikationer.


Råd för framtiden är Brottsförebyggande rådets årliga nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Denna gång arrangeras konferensen i samarbete med Umeå kommun.

Dokument

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye