Meliva AB

Meliva Uppsalas unika satsning på psykisk ohälsa hos barn och unga - över 1300 besök genomförda årligen

Dela

Meliva Uppsalas fyra vårdcentraler har uppnått stor framgång i sitt arbete med barn och unga med psykisk ohälsa. Genom ett unikt arbetssätt som startade som ett initiativ från psykologerna själva har satsningen nu vuxit till fyra mottagningar där man tillsammans tagit emot över 1300 besök årligen från barn och unga.

Maja Grönberg, Leg Psykolog och Koordinator för Meliva Uppsalas mottagningar för barn och unga med psykisk ohälsa
Maja Grönberg, Leg Psykolog och Koordinator för Meliva Uppsalas mottagningar för barn och unga med psykisk ohälsa

Melivas första mottagning för barn och unga med psykisk ohälsa startade i oktober 2019 på Meliva Vårdcentral Ekeby (tidigare Ekeby Hälsocenter) som ett initiativ från psykologerna själva. De såg en möjlighet att utöka den befintliga psykologmottagningen för att även kunna ta emot barn och unga.

Trots avsaknaden av extra finansiellt stöd blev satsningen väl mottagen internt och har sedan dess etablerats som en dedikerad barnmottagning och finns nu tillgänglig på Melivas fyra vårdcentraler i Uppsala. Sedan starten har mottagningen tagit emot över 1300 besök årligen, från listade patienter men även från andra vårdgivare.

Maja Grönberg, Leg Psykolog och Koordinator för Meliva Uppsalas mottagningar för barn och unga med psykisk ohälsa, kommenterar:

" Vi ser ett stort behov av tillgänglig vård för psykisk ohälsa bland barn och unga i Sverige idag och för oss är det självklart att möta det behovet genom att ta emot patienter i alla åldrar på våra psykologmottagningar. Vi arbetar aktivt med internutbildningar och handledning i alla led och vår personal är nu van vid detta arbetssätt. Vid nyrekryteringar ställer vi som krav att man är villig att arbeta med barn och deras familjer. Även om ingen särskild utbildning krävs för att bemöta och behandla barn utöver det som lärs ut på psykologprogrammen, är det fortfarande ovanligt inom primärvården."

Unikt arbetssätt lockar till studiebesök från regionen och andra mottagningar

På Melivas mottagningar välkomnar man barn och ungdomar från hela regionen utan listningskrav och erbjuder tid till psykolog inom en vecka. Den korta väntetiden har gjort att man även får ta emot många patienter som hänvisats från andra mottagningar.

Arbetssättet som möjliggör denna tillgänglighet har väckt nyfikenhet och intresse från både Regionkontoret, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Socialstyrelsen och andra vårdinrättningar som arbetar för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga. Detta har resulterat i flera studiebesök på mottagningarna för att lära sig mer om dess metoder och arbetssätt.

Maja Grönberg fortsätter:

Vi har inga köer och har inte haft sedan start. Vår tillgänglighet är en kombination mellan hög bemanning och arbetssätt. Genom att utöka antalet psykologer och kuratorer som tar emot barn och unga kan vi erbjuda snabbare och mer effektiv vård. Men det handlar inte bara om antalet personal, utan också om hur vi utnyttjar vår tid. Vi arbetar aktivt med att inte låta administration ta över alltför stor del av vår arbetstid, för att kunna fokusera på vårt huvuduppdrag – patienterna och deras familjer. Vi prioriterar till exempel att hålla kontakten med andra aktörer som skola och vårdgrannar utifrån individuella behov, inte som en rutin.

Effektiv vård genom tvärprofessionellt samarbete på vårdcentralen

På Melivas mottagningar är effektivitet och helhetssyn i fokus tack vare det tvärprofessionella arbetssätt som man praktiserar. Genom ett nära samarbete mellan olika yrkesgrupper på vårdcentralen kan man snabbare och mer exakt bedöma och behandla patienterna.

Maja betonar vikten av detta samarbete:

”Ibland är det inte enbart psykiska besvär som ligger till grund för symptomen, det kan också vara fysiska orsaker som allergier eller näringsbrister som kan påverka det psykiska välmåendet och genom att integrera olika kompetenser kan vi erbjuda en mer heltäckande vård och därmed ge våra patienter det stöd de behöver.

Meliva har genom sin unika satsning blivit en ledande aktör inom vården för barn och unga med psykisk ohälsa i Uppsala och hoppas i och med intresset för deras mottagningar och arbetssätt att flera aktörer ska ta efter. 

Vår önskan är att inspirera andra mottagningar att vara modiga nog att ta emot även barn och unga i behov av stöd. Genom att tillsammans ta ansvar för deras psykiska hälsa kan vi göra verklig skillnad” avslutar Simon Hellström, Verksamhetschef på Meliva Ekeby.

Meliva Uppsalas mottagningar för barn och unga med psykisk ohälsa

Meliva bedriver primärvård på uppdrag av Region Uppsala och har totalt 4 vårdcentraler i Uppsala, samtliga med mottagningar för barn och unga med psykisk ohälsa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Maja Grönberg, Leg Psykolog
Maja Grönberg, Leg Psykolog
Ladda ned bild
Meliva vårdcentral Ekeby
Meliva vårdcentral Ekeby
Ladda ned bild

Länkar

Om Meliva - Med livet som uppdrag

Meliva erbjuder primärvård, barnhälsovård, företagshälsovård och specialistvård i Stockholm, Uppsala och Västra Götaland.

Melivas resa i Sverige började under 2020 i samgåendet med ett flertal erfarna vårdgivare, och är redan en av landets allra största aktörer inom primärvård med drygt 140 000 listade patienter. I nuläget är vi ungefär 700 medarbetare inom Meliva.

Läs mer: Om Meliva - Med livet som uppdrag

Följ Meliva AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Meliva AB

Nordens största sjukvårdsaktör fortsätter sin storsatsning på Sverige 2024 – samlar erfarna vårdgivare under namnet Meliva5.2.2024 08:03:08 CET | Pressmeddelande

Sjukvårdsaktören Meliva, som lanserades som en del av finska Mehiläinen 2020, fortsatte växa i Sverige under 2023 med sex nya verksamheter i Stockholm och Uppsala. Inom primärvård har Meliva över 140 000 patienter och totalt 35 mottagningar i regionerna Stockholm, Uppsala och Västra Götaland. Under 2024 planerar Meliva att fortsätta växa för att på längre sikt erbjuda vård på nationell nivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye