Trafikverket

Bilder i samband med pressträff Göteborg central

Dela

Idag 11 april hölls en pressträff vid deletapp Centralen inom projekt Västlänken. Media gavs tillfälle att uppleva hur den nya stationen tar form, hur tågen kommer trafikera Göteborg C och hur området runtomkring kommer att se ut, med Park Central, nya stationshuset och nya gator, torg och parkmiljöer.

Illustration: Kanozi Arkitekter

I december 2026 kommer delar av Västlänken stå färdig, då Station Centralen öppnas som en så kallad säckstation med fyra spår där tågen kan vända. 
Den del av Västlänken som kommer stå klar 2026 sträcker sig från E6:an i Olskroken in i Centralenområdet och genom Kvarnberget. Den inkluderar fyra nya järnvägsspår och en helt ny station.

Station Centralen kommer att ha tre uppgångar och fyra entréer: den östra uppgången leder upp i Park Central, i höjd med Regionens hus. Mittuppgången, i den nya stationsbyggnaden, blir den största av uppgångarna och kommer att ansluta till den befintliga centralstationen via Nils Ericson terminalen. I den västra uppgången byggs två entréer, varav en kommer att ligga i Nordstan, och den andra närmare Lilla Bommen.

På pressträffen presenterades bland annat det trafikupplägg för tågen som kommer att gälla när den nya stationen öppnar, samt de moment som återstår fram till öppnandet.
På pressträffen deltog representanter för Trafikverket, Västtrafik, Jernhusen och Göteborgs Stad som alla ansvarar för olika delar av det nya stationsområdet med kringliggande miljöer.

Bilder från de deltagande parterna finns i Trafikverkets pressrum via länken: Pressmaterial | Via TT

För ytterligare information och frågor om mer bilder och presentationer:

Västlänken: Ulf Angberg, 010-123 85 68, ulf.angberg@trafikverket.se

Västtrafik: Henrik Kjellberg, 070-784 77 80, henrik.kjellberg@vasttrafik.se

Jernhusen: Katja Weyhing, 0761-12 59 04, katja.weyhing@jernhusen.se

Göteborgs Stad: Peter Wannding, 073-910 23 88, peter.wannding@exploatering.goteborg.se

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Här påverkas stockholmstrafiken mest i sommar – många arbeten när färre reser13.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under sommaren när många är lediga genomförs flera större trafikpåverkande arbeten i regionen för att förbättra framkomlighet och trafiksäkerhet för stockholmstrafikanterna. För att ge trafikanter en helhetsbild över trafiksituationen samverkar Trafikverket, Stockholms stad, Region Stockholm, Nacka kommun och Sundbybergs stad och presenterar de arbeten som har störst trafikpåverkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye