World Childhood Foundation

AI-genererat övergreppsmaterial mot barn - Vad är det som händer?

Dela

Den 12 april anordnar World Childhood Foundation, Internetstiftelsen och Women in AI ett webbinarium för att adressera en mörk aspekt av AI-teknologins framfart: skapandet av AI-genererat övergreppsmaterial mot barn. Webbinariet belyser de utmaningar och faror som den snabba framväxten av AI-teknologi medför samt utforskar hur vi tillsammans kan arbeta för en säkrare framtid för våra barn.

AI-genererat övergreppsmaterial mot barn - Vad är det som händer?
AI-genererat övergreppsmaterial mot barn - Vad är det som händer?

Den snabba utvecklingen av generativ AI skapar stora möjligheter. Samtidigt larmar allt fler aktörer om ett ökande samhällsproblem, nämligen att generativ AI missbrukas för att skapa bilder och filmer föreställande sexuella övergrepp mot barn. Välkommen att ta del av ett panelsamtal där vi belyser denna komplexa fråga ur ett juridiskt, tekniskt, etiskt och barnrättsperspektiv.

Okunskapen, rädslan och viljan att påverka denna utveckling är stark runt om i Sverige. Detta speglas i antalet anmälda deltagare till sändningen där många olika yrkesgrupper, bland annat polis, skola, bibliotek, kommuner, börsbolag, läkare, barnrättsorganisationer med flera, finns representerade. 

Utöver en ökande mängd övergreppsmaterial som anmäls till polisen har den tekniska utvecklingen även medfört en förändring i bildkvalitet, där det blir allt svårare att skilja på en bild som genererats med hjälp av AI från en bild från ett dokumenterat övergrepp. 

Internet Watch Foundation publicerade i oktober 2023 en rapport baserad på en analys av drygt 11 000 AI-genererade bilder föreställande sexuella övergrepp mot barn. I rapporten beskrivs hur de mest verklighetstrogna bilderna var omöjliga för utbildade analytiker att skilja från material som inte är AI-genererat.

Många bilder baseras på material från redan utsatta eller kända barn, vilket riskerar att utsätta dem för nya övergrepp och kan bidra till en återtraumatisering.

Webbinariet vänder sig till alla som vill förstå hur vi ska bemöta detta nya samhällsproblem.

När: Fredag 12 april 10:00-11:45 
Var: Youtube, länk skickas ut vid anmälan 
Hur: Anmäl dig genom att klicka på "Registrera"

Webbinariet arrangeras inom ramen för Childhoods drömprojekt Stella Polaris, vilket finansieras av Svenska Postkodlotteriet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

AI-genererat övergreppsmaterial mot barn - Vad är det som händer?
AI-genererat övergreppsmaterial mot barn - Vad är det som händer?
Ladda ned bild

Länkar

Childhood förebygger sexuella övergrepp mot barn. Det gör vi i partnerskap med eldsjälar, gräsrotsorganisationer, företag, stiftelser och andra aktörer som delar vår vision om en värld där inget barn utsätts för sexuella övergrepp. Vi investerar i innovationer, metoder och samarbeten som stärker skyddet och minskar riskerna för särskilt sårbara grupper. Vi driver påverkansarbete, ökar kunskapen och medvetenheten om sexuella övergrepp mot barn. Vi skapar långsiktig och hållbar förändring. 

Vårt arbete utgår från FN:s Barnkonvention och de globala målen 5, 16 och 17. Vi finansieras av företag, stiftelser och privata givare. Childhood grundades 1999 av Drottning Silvia. 

Följ World Childhood Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation

Skolsköterska vinner årets Childhoodpris!8.12.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Årets Childhoodpris går till Bitte Johnsson, skolsköterska vid Praktiska Gymnasiet i Ystad. Under torsdagskvällens ceremoni, i närvaro av H.M. Drottningen, hyllades elevhälsan och tre finalister för sitt arbete med att stötta barns och ungas utveckling och skolgång. Vinnaren utsågs av en jury bestående av bland andra Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande Childhood och Carin Götblad, polismästare vid Noa.

Childhoodpriset 2023 hyllar elevhälsan - rekordmånga nomineringar.24.11.2023 06:00:11 CET | Pressmeddelande

Childhoodpriset 2023 hyllar elevhälsan. Årets finalister och elevhälsohjältar är Monica Mancilla Robles, Linköping, Farida Khan Sällbom, Göteborg och Bitte Jonsson, Ystad. Tre eldsjälar som stöttar barns och ungas utveckling och skolgång. Årets jury består bland andra av H.K.H. Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande World Childhood Foundation och Carin Götblad, polismästare vid Noa. Vinnaren presenteras den 7 december och utöver äran tilldelas hen 50 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye