Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala Vatten vinner PFAS-mål i domstol

Dela

Försvarsmakten ansvarar för PFAS-föroreningarna i Uppsalas vatten. Det står klart sedan Mark- och miljööverdomstolen i dag meddelat sin dom. Försvarsmakten måste stå för de reningskostnader som hittills uppstått på grund av PFAS-föroreningen.

– Det här är inte i första hand en vinst för Uppsala Vatten som bolag utan främst en vinst för miljön och alla Uppsalabor. Det är nu fastställt att den som förorenar också är den som ska betala, säger Ida Hellrup, tillförordnad vd på Uppsala Vatten.

Mark- och miljööverdomstolen har bedömt att det genom Uppsala Vattens utredningar samt redovisade uppgifter om bland annat grundvattenbildning, mängder, föroreningars avgränsning och provtagningar har framkommit att den PFAS-förorening som finns inom Ärnaområdet sprids via grundvattnet i åssystemet till Stadsträdgårdens vattentäkt.

Uppsala Vatten har hittills betalat drygt 37 miljoner kronor för att rena vattnet och beräknar att bolaget kommer att ha en kostnad på i vart fall 4 miljoner kronor varje år.

– Det är både väntat och rimligt att försvarsmakten betalar kostnaden för sina föroreningar. Samtidigt är det illa att de skadat vårt grundvatten. Att de dessutom försökt undanhålla viktig information i syfte att smita undan sitt ansvar är yttersta graverande, säger Rickard Malmström (MP), styrelseordförande för Uppsala Vatten.

Domen gäller inte förrän den vinner laga kraft, vilket sker om fyra veckor – den 7 maj –om domen inte överklagas.

Läs mer om processen på www.uppsalavatten.se/pfas.

Kontakter

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye