Röda korset

Ulrika Modéer ny generalsekreterare för Svenska Röda Korset

Dela

Ulrika Modéer blir ny generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Hon kommer närmast från befattningen som assisterande generalsekreterare och chef för avdelningen för externa relationer och påverkansarbete inom UNDP, FN:s utvecklingsprogram. I nuläget är hon en av de högst placerade svenskarna inom FN-systemet.

Ulrika Modéer blir ny generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Ulrika Modéer blir ny generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

− Jag är oerhört stolt över att få vara med och leda Sveriges största humanitära frivilligorganisation. I en tid av stora och svåra utmaningar där rekordmånga människor lever i utsatthet, även i Sverige, måste fler stå upp för medmänsklighet. Agera lokalt och tänka globalt − och ta ansvar för en hållbar framtid. Röda Korset är och ska vara en självklar mötesplats och vägledare för detta viktiga arbete, säger Ulrika Modéer.

För FN:s del har hon lett arbetet med partnerskap och kommunikation för genomförande av de globala målen för hållbar utveckling − Agenda 2030, och medlemsstaternas åtaganden som klimatavtalet. Ulrika Modéer har också varit delaktig i hjälpinsatserna under covid-19-pandemin och agerat som en stark röst för hur det internationella samfundet måste utveckla sin förmåga att förebygga och hantera alltmer och allt fler utdragna kriser och konflikter. 

Hennes samlade erfarenhet från internationellt arbete, humanitära sektorn och svensk utrikes- och säkerhetspolitik, inte minst under sin tid som statssekreterare på Utrikesdepartementet, har gjort Ulrika Modéer till en välkänd och trovärdig profil i debatten kring internationella frågor och hållbar utveckling. Hon är också väl förtrogen med svensk folkrörelse och har ägnat många år åt arbete och förtroendeuppdrag inom en rad olika organisationer. Hennes fälterfarenhet omfattar flera länder och kontinenter. 

− Vi är mycket glada över att Ulrika Modéer väljer att återvända till Sverige för att tillträda som Svenska Röda Korsets generalsekreterare. Hennes gedigna engagemang, erfarenheter och strategiska ledarskap kommer vara till stor nytta för att utveckla organisationen såväl som global aktör som svensk folkrörelse i en tid av stora utmaningar. Detta till följd av klimatförändringar, säkerhetspolitiska läget, ökade flyktingströmmar och polarisering, säger Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset.

Svenska Röda Korsets Riksstämma har antagit en ny strategi med visionen om ett mer medmänskligt Sverige i en hållbar värld.

− I en tid då vi står inför stora humanitära utmaningar såväl internationellt som nationellt så behöver vi utveckla och stärka vår organisation att agera såväl på den globala arenan som nationellt och lokalt. Vi vill bidra till ett ökat engagemang för de humanitära utmaningarna genom att engagera fler och vara tydligare i samhällsdebatten på alla nivåer, globalt, nationellt och lokalt, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Ulrika Modéer kommer att tillträda tjänsten som generalsekreterare i augusti. Fram till dess fortsätter Anders Pedersen, Internationell chef, i rollen som tillförordnad generalsekreterare.

Kontakter

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Reportageserien "Krigets kvinnor" vinner Röda Korsets Journalistpris 202413.5.2024 15:45:00 CEST | Pressmeddelande

Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson på Expressen vinner Röda Korsets journalistpris 2024 för reportageserien Krigets kvinnor. Med precision och känsla för det journalistiska hantverket dokumenteras en pågående tragedi samtidigt som läsaren lär känna människorna som drabbas. Deras arbete är ett viktigt bidrag till en ökad förståelse av krigets konsekvenser och en påminnelse om journalistikens kraft.

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye