Centerpartiet i Västra Götaland

Mer pengar till att korta vårdköer

Dela

Idag har regionfullmäktige beslutat i enlighet med förslag från GrönBlå Samverkan, att omfördela 150 miljoner kronor av sektorsbidraget på 990 miljoner kronor till Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden för ytterligare tillgänglighetsinsatser inom vården. 

Västra Götalandsregionens (VGR) största utmaning handlar om att komma till rätta med vårdköerna. Regionens sjukhus har under längre tid haft problem med dålig tillgänglighet och långa köer, trots att betydande ekonomiska resurser har tillförts under flera år. Målsättningen är en köfri vård där varje patient får rätt vård i rätt tid.  
 
-För att minska köerna till specialiserad vård är vår bedömning att mer vårdproduktion behöver upphandlas av fristående aktörer. Alla insatser behövs, och om antalet utförare i vården ökar, kan väntetiderna för besök och behandlingar kortas, till gagn för patienterna. Ingen patient ska behöva vänta onödigt länge på den vård de behöver. Medan Socialdemokraterna tar fram handlingsplaner för att korta köerna agerar vi direkt genom att satsa resurser på kökortning, säger Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande.  
 
- Vi måste agera nu för att snabbare erbjuda vård till fler. Vårdköerna måste kortas. Västra Götalands sjukvård upprätthåller hög kvalitet och regionens sjukhus gör ett fantastiskt arbete, men inom vissa områden där vi ser långa köer behöver vi stötta upp och upphandla mer vård. Vi kan inte begränsa alternativen för patienter som väntar på hjälp, säger Cecilia Andersson (C), regionråd.

- Vårdköerna är idag alldeles för långa. Dessa medel omfördelar vi för patienternas skull. Ingen ska behöva lida i vårdköer. Fristående aktörer är en tillgång för regionen. Ideologiska låsningar ska inte stå i vägen för ett effektivt kökortningsarbete, säger Stefan Svensson (KD), regionråd. 
 
- Människor som väntar för länge på vård blir snabbt mycket sämre. När tusentals patienter väntar på bedömning eller en operation behöver vi göra något åt det. Att minska köerna och öka tillgängligheten är den enskilt viktigaste frågan just nu. Därför är det välkommet att regionfullmäktige nu har beslutat att upphandla vård för att minska köerna. Beklagligt att Socialdemokraterna försökte stoppa förslaget, säger Pär Lundqvist (L), regionråd.

För mer information kontakta:  

Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande
070 562 62 79 

Cecilia Andersson (C), regionråd 
070-862 11 46

Stefan Svensson (KD), regionråd  
076-496 27 75 

Pär Lundqvist (L), regionråd
0702-40 57 68

Kontakter

Följ Centerpartiet i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Centerpartiet i Västra Götaland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye