Nu startar det nationella utbildningsprojektet Dansa för livet

Dela

Idag upplever varannan 15-åring psykiska besvär och i genomsnitt tar tre unga personer i veckan sitt liv i Sverige. För att öka kunskapen och bryta stigmat kring psykisk ohälsa i skolan startade Polhemsskolan i Lund projektet Dansa för livet för tre år sedan. Idag stöttas initiativet av Tim Bergling Foundation, och när anmälan nu öppnar för 2024 har man som mål att nå 200 skolor från norr till söder. Drömmen är att få 50 000 elever att dansa för livet den 10 september på Suicidpreventiva dagen.

Foto: Erik Davidsson, Polhemskolan, NA21FM
Foto: Erik Davidsson, Polhemskolan, NA21FM

Självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar mellan 15 och 24 år. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har de flesta psykiska sjukdomar debuterat redan vid 15-års ålder, och därför är tidiga insatser och att jobba förebyggande mot suicid avgörande. Idrotts- och psykologiläraren Erik Allard från Polhemsskolan i Lund ville hitta ett sätt att få in samtal om psykisk ohälsa i klassrummen och för tre år sedan fick han idén till Dansa för livet.

"Skolan har en central roll för att bryta stigmat kring att prata om psykisk ohälsa. Dansa för livet har som mål att minska antalet självmord, öppna upp för samtal om psykisk ohälsa och att ge barn och unga verktyg för att hantera livets upp- och nedgångar. Genom att dansa tillsammans på skolan skapas förutsättningar för samtal som annars kan vara svåra att få till. Vi hoppas nu att så många skolor som möjligt tar chansen att vara med i år, det är en oförglömlig upplevelse för både elever och lärare att delta i Dansa för livet", säger Erik Allard.

Vill se hela Sverige dansa för livet
År 2023 dansade över 30 000 elever runtom i landet för att uppmärksamma psykisk ohälsa till tonerna av Tim “Avicii” Berglings låt ”Heart upon my sleeve”. Elever som deltagit tidigare år menar att initiativet har lett till fler diskussioner om psykisk ohälsa, inte bara i klassrummen utan också mellan eleverna själva. Nu hoppas initiativtagarna kunna locka ännu fler skolor att anmäla sig till årets Dansa för livet och på så sätt få in psykisk hälsa på schemat. Målet är att engagera över 200 skolor och att så många som 50 000 elever dansar till Aviciis ”Broken arrows” på Suicidpreventiva dagen den 10 september då Dansa för livet går av stapeln.

"Vi på Tim Bergling Foundation har som målsättning att få in psykisk hälsa på schemat i Sveriges alla skolor. Dansa för livet är ett fint exempel på hur psykisk hälsa kan lyftas i skolan på ett naturligt sätt som också skapar gemenskap, glädje och meningsfullhet. Genom Dansa för livet ges även nya förutsättningar för samarbete över skolornas gränser där kompetens och resurser kan kombineras för att skapa bästa förutsättningarna för våra barn och unga i hela landet", säger Alexandra Björnsson, projektledare på Tim Bergling Foundation.

Kontakter

Om Dansa för livet

Dansa för livet startade 2021 och är ett utbildningsprojekt som inkluderar dans, utbildningsmaterial och instruktioner. Alla skolor som deltar får tillgång till utbildningsmaterial som kan användas i klassrummet med eleverna och instruktionsfilmer till dansen för att kunna lära ut den och genomföra den på skolan. Dansa för livets utbildningsmaterial är skapat och framtaget i samråd med experter och sakkunniga. Årets material har skapats i samråd med bland annat: Psykologiguiden Ung, barnläkare Kristina Bähr, Arts&Hearts. Alla skolor som vill har möjlighet att delta och anmälan till Dansa för livet öppnar 10 april via denna länk.

Följ Tim Bergling Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tim Bergling Foundation

Idag dansar över 85 000 elever för psykisk hälsa10.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Idag den 10 september på Suicidpreventiva dagen samlas elever på skolor över hela Sverige och dansar till Tim ”Avicii” Berglings låt Broken Arrows i syfte att uppmärksamma ungas psykiska hälsa. Initiativet Dansa för livet, som startade för tre år sedan av lärare vid Polhemsskolan i Lund, har idag vuxit till ett omfattande projekt och drivs numera i samarbete med Hedda Anderssongymnasiet och med stöd av Tim Bergling Foundation. I år slås dessutom nytt deltagarrekord med 85 818 elever från 368 skolor.

Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer - var fjärde tjej i gymnasiet mår dåligt22.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Psykisk ohälsa bland unga i Sveriges skolor når alarmerande nivåer, särskilt bland gymnasietjejer där var fjärde elev kämpar med stress och oro för framtiden. Bakom stressen ligger rädslan för att dörrar ska stängas till framtida studier och arbetsmarknad om betygen inte når förväntade nivåer. Detta framgår av en ny rapport från Tim Bergling Foundation, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd som genomförts med hjälp av Novus.

Nytt podd-initiativ ska stärka elevhälsan i klassrummen25.3.2024 09:36:34 CET | Pressmeddelande

Elevhälsan är idag eftersatt på många skolor runt om i landet, till stor del på grund av resursbrist. Skolans kuratorer kan ibland ansvara för uppåt 1000 elever, vilket motsvarar omkring tre minuter i veckan per elev. För att få in elevhälsan i klassrummen och göra den mer lättillgänglig för eleverna startar nu Tim Bergling Foundation tillsammans med Ångestpodden Podcast – For A Better Day. Initiativet syftar till att stärka relationen mellan elever och elevhälsan, och att skapa en trygg plats för elevers frågor om psykisk hälsa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye