Greenpeace

Rapport: IKEA-möbler tillverkas på bekostnad av några av Europas sista gammelskogar

Dela

Din köksstol eller barnsängen till din nyfödda kan ha tillverkats med material från värdefulla gammelskogar, visar en ny rapport från Greenpeace. Åtminstone om du har handlat på IKEA, vars möbeltillverkare använder material från avverkade gammelskogar i Rumänien för att tillverka populära möbler som INGOLF-stolar och SNIGLAR-sängar. Vissa av gammelskogarna som avverkats klassas som Natura 2000-områden. Greenpeace kräver att IKEA omedelbart blir en del av lösningen istället för att bidra till klimat- och naturkrisen och demonstrerar utanför IKEAs affär vid Kungens Kurva i Stockholm under dagen.

Greenpeace Greenpeace

- IKEA kan inte ducka allvaret i det här. De vill gärna framstå som hållbara, men i verkligheten bidrar de till skövling av gammelskogar som absolut inte borde röras. Det är uppenbart att IKEA måste ta större ansvar för sina leverantörskedjor och leva upp till sina egna hållbarhetslöften. Det här är tyvärr inte första gången IKEA kopplas till den här typen av skandaler, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Rapporten “Assemble the truth: Old-growth forest destruction in the Romanian Carpathians” har tagits fram av Greenpeaces kontor i Central- och Östeuropa i samarbete med flera andra Greenpeace-kontor, däribland Greenpeace Sverige. I rapporten har Greenpeace spårat vilka som ligger bakom avverkningen av värdefulla gammelskogar, däribland Natura 2000-områden, i den rumänska delen av bergskedjan Karpaterna. Genom att analysera avverkningstillstånd och satellitbilder, i kombination med fältundersökningar, har Greenpeace följt hur avverkad skog fraktas från massabruk till möbeltillverkare, för att slutligen hamna i många av IKEAs affärer. Totalt har över 30 olika möbler med koppling till rumänska skogar hittats i IKEAs affärer i 13 olika länder: Sverige, Finland, Österrike, Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Israel, Polen, Schweiz och Storbritannien. 

- Greenpeace är inte principiellt emot att använda trä inom möbeltillverkning, så länge det går till långlivade produkter och inte sker på bekostnad av några av planetens mest värdefulla skogar. Jag tror inte att IKEAs kunder tycker att det känns lika charmigt att sätta ihop stolar och barnsängar hemma om de är medvetna om vad det verkliga priset för möblerna är. Det inser nog IKEA själva också, så vi uppmanar dem att bli en del av lösningen istället för problemet innan våra sista värdefulla skogar har hunnit förstöras, säger Erika Bjureby.

Karpaterna är en av de mest artrika platserna i Europa och hem åt bland annat brunbjörnar, lodjur, vargar och bisonoxar, samt många hotade växter. Trots det avverkas skogsytor motsvarande fem fotbollsplaner i timmen. De gammelskogar som avverkas här är särskilt värdefulla skogar som enligt EU:s biodiversitetsstrategi bör omfattas av skydd.

Greenpeace Sverige kommer att demonstrera utanför IKEA:s affär vid Kungens kurva under dagen, mellan ca kl. 09.30-13.30. Greenpeace Tyskland och Greenpeace Tjeckien ordnar också egna demonstrationer under dagen.

Mer information

Greenpeace kontaktar alltid de företag som pekas ut i våra rapporter innan - och har ibland även kontakt och möten efter - publicering. Greenpeaces Sverigechef, Erika Bjureby, har ansvar för dialogen med IKEAs ledning angående rapporten. Hon representerar då alla Greenpeace-kontor som står bakom rapporten

Greenpeace kräver bland annat att IKEA omedelbart säkerställer att inget material från gammelskogar eller andra skyddsvärda skogar finns i deras leverantörskedja

Foto- och videomaterial från dagens demonstration kommer att läggas upp här och i Greenpeace Sveriges sociala medier

Fotomaterial från Greenpeaces fältundersökningar i Rumänien etc finns här

Kontakt vid medieförfrågningar

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverigechristopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Kontakter

Dokument

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Ny rapport: stora finansiella risker med ny kärnkraft19.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Ny kärnkraft är ett riskabelt spel med skattebetalarnas pengar konstateras i en rapport som publiceras idag. I rapporten sammanställs och utvärderas åtta olika finansieringsmodeller som använts för kärnkraft i Europa och svårigheten att få lönsamhet utan stora statliga subventioner genomsyrar projekten. Aktuella kärnkraftsprojekt inom EU under de senaste åren har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och 11-12 år försenade. Rapporten har beställts av Greenpeace och tagits fram av Handelshögskolan i Köpenhamn och Berlins tekniska universitet.

Rapport: E-handeln hotar svenska gammelskogar och samers rättigheter15.5.2024 05:05:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som använder engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Greenpeace stänger in lobbyister på LRFs huvudkontor i nytt experiment13.5.2024 08:39:48 CEST | Pressmeddelande

Idag inleder Greenpeace ett experiment i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) lokaler i Stockholm för att studera hur lantbrukslobbyister påverkas av att vara instängda året runt. Experimentet speglar det pågående experiment som finansieras av LRF där 1500 mjölkkor hålls inlåsta i 18 månader för att studera hur de påverkas av detta. Inne i LRFs lokaler har nu Greenpeace-experimentets lobbyister etablerat sina arbetsplatser där de är redo att arbeta och leva dygnet runt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye