1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

Äntligen hjälp för endometrios-drabbade?

Dela

"Nu måste vården för kvinnor och män bli jämlik. Att alla män lär sig uttala ordet endometrios vore ett litet men viktigt steg på vägen". Det skrev statsminister Ulf Kristersson efter ett besök på Södersjukhuset i Stockholm, där han fick en inblick i hur den nya precisionskirurgin med robotar går till. 

1,6miljonerklubben bjuder in till en lärorik kväll om endometrios - där du själv kan prova på hur roboten "da Vinci" fungerar! 

"Endometrios är en mycket vanlig sjukdom som drabbar var tionde kvinna. Trots att sjukdomen är vanlig är den fortfarande ganska okänd bland allmänheten och endometriosdrabbade kan ibland få vänta länge innan de får en diagnos och en förklaring till sina problem". Det skriver Karolinska Institutet på sin hemsida.

Men nu finns det en ny robotteknik som kan hjälpa drabbade kvinnor.

t Malin Brunes, överläkare gynekologi på Södersjukhusets Kvinnoklinik, som kommer att berätta om olika former av kirurgi för endometrios och vilka fördelar robotassisterad kirurgi innebär. SÖS är ett av fyra center i Sverige för nationell högspecialiserad vård vid kirurgi av endometrios.

Endometrios innebär för de drabbade ofta långa perioder av sjukskrivning, medicinsk behandling, upprepade kirurgiska ingrepp och/eller infertilitetsbehandlingar med betydande neagtiv påverkan på livskvalitet.

Trots att sjukdomen är så pass vanlig, är endometrios ännou relativt okänt. Statsminister Ulf Kristersson har engagerat sig i frågan:

-Att jag själv började lära mig om denna dolda folksjukdom berodde på att en nära vän för många år sedan berättade om sina egna problem. Vidrig smärta, stora svårigheter att bli gravid och mycket annat.

-Fortfarande prioriteras sjukdomar som främst drabbar kvinnor och flickor alldeles för lågt. Det är ett tecken på att jämställdheten fortfarande brister i Sverige, skrev Ulf Kristersson på sitt Instagramkonot 6 mars.

Måndag 15 april kan du höra mer om den nya robotkirurgin och om hur forskningen på endomterios går framåt. Du kan också testköra den nya roboten!

Medverkande:
 *Malin Brunes, överläkare gynekologi på Södersjukhusets Kvinnoklinik. Malin Brunes berättar om olika former av kirurgi för endometrios och vilka fördelar robotassisterad kirurgi innebär.

*Erik Strålman, marketing specialist, Intuitive berättar om hur robotassisterad kirurgi har förändrat vården.
 *Testkörning/prova själv/ av da Vinci operationsrobot.
*  Mingel & förfriskningar och underhållning.

 När: Måndag 15 april 18.00 - 20.00 

Var: Volvo Studio, Volvo Showroom, Jussi Björlings allé 5, Kungsträdgården, Stockholm


Vill ni närvara eller skriva mer om frågan, hör av er till Anna Liljeberg, se nedan.
  

Kontakter

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

En kväll för kvinnohjärtat i Luleå!2.4.2024 14:03:37 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags för årets Woman in Red i Luleå, en kväll med kvinnohjärtat í fokus ! För 25 år sedan skickades kvinnor hem från sjukhuset med hjärtinfakt - för att deras symptom inte liknade männens. Har det blivit bättre? Hör Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, professor och forskare på Karolinska Institutet, berätta. Woman in Red är en rikstäckande kampanj som samlar in viktiga pengar till forskningen på bland annat kvinnohjärtat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye