Göteborg & Co AB

Torskkonsert, nobelpristagare och VR med valar – här är Vetenskapsfestivalen 2024

Dela

Besöka hemliga platser som unikt håller öppet för allmänheten, lär mer om forskning genom musik och kultur, och experimentera dig till ny kunskap. Den 16–21 april bjuder Vetenskapsfestivalen in alla att upptäcka vetenskap när den är som roligast.

Kvinna visar saker i en platslåda för ett barn.
En av Vetenskapsfestivalens största arenor, Nordstan. Foto: Marie Ullnert.

Den 16 april invigs Vetenskapsfestivalen med nobelpristagaren Anne L’Huillier på Auktionsverkets Kulturarena. Årets program erbjuder över 200 programpunkter, där besökarna får uppleva vetenskap inom olika ämnen. Flera programpunkter kombinerar kultur och musik med vetenskap, andra bjuder på shower, samtal, föreläsningar, live-poddar och några öppnar upp fysiska rum som sällan får besök av allmänheten, som Chalmers kvantdator och Naturhistoriskas magasin.  

Utöver det publika programmet pågår också Skolprogrammet den 15–26 april, med nästan tusen aktivitetstillfällen för grundskolelever.  

Sedan den första festivalen 1997 har Vetenskapsfestivalen möjliggjort mer än två miljoner möten mellan allmänhet, skola och forskare. Mötet och möjligheten att ställa frågor är en central del av festivalen och de allra flesta besökarna tycker att Vetenskapsfestivalen är en trovärdig förmedlare av kunskap.  

– Att ha tillgång till kunskap och kunna ställa sina frågor direkt till forskare är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. Vetenskapsfestivalen är en plats där alla på samma sätt har möjlighet att ta del av forskning och vetenskap. På våra arenor samlas människor från olika platser, med olika bakgrunder och perspektiv, säger Jennie Borglund, verksamhetsansvarig för Vetenskapsfestivalen på Göteborg & Co.  

Ett urval ur årets program:

Invigning med Anne L’Huillier, 16 april 
Den 16 april inviger fransk-svenska nobelpristagaren Anne L’Huillier Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Hon kommer att presentera sin forskning inom attosekundfysik och vad den kan användas till. Med på scen är Stefan Helmreich, professor i antropologi vid MIT, och tillsammans ska de samtala om årets tema: vågor. Invigningen sker på Auktionsverket Kulturarena tisdagen den 16 april kl. 17.00. 

R/V Skagerak – guidade visningar 
R/V Skagerak är Göteborgs universitets större forskningsfartyg för utbildning och forskning inom marina vetenskaper. Den 20 april ges allmänheten en unik möjlighet att besöka fartyget och lära sig mer om vad forskning om världshaven innebär under några begränsat antal exklusiva visningar. 

VR med valar på Valhallabadet 
Denna programpunkt erbjuder en exklusiv VR upplevelse utöver det vanliga. Här får besökaren chansen att testa Virtual Reality i vatten och lära sig mer om vad havsmedvetenhet innebär och vilka utmaningar som havet står inför.  

Torskkonsert  
Upplev musik baserad på torskars parningsljud. Bildkonstnären Per Hüttner kommer tillsammans med forskaren Robert Oostenveld att samla in ljudet från torskar och manipulera datan för att sedan skapa en alldeles unik konsert.    

Experimentverkstaden  
Varje år öppnar Vetenskapsfestivalen upp dörrarna till Experimentverkstaden som ett eget pop-up science center. Här får alla nyfikna hjärnor lära sig mer om vetenskap på ett lättsamt, och tillgängligt sätt och är en plats för alla oavsett funktionsförmåga eller språkbakgrund. Det finns något för dem med mycket spring i benen men också för dem som vill sitta och knepa och knåpa.    

OpenSpace – en resa till universums gräns 
Openspace är en unik och tankeväckande resa ut i rymden där besökaren omsluts av vetenskap i 3D format med hjälp av realtidsdata. Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering och vars forskning anses världsledande, kommer agera kapten. Med sig har han en pilot som styr mjukvaran Openspace. En resa från på jordens yta, till planeten mars och tillbaka till där allt tog sin början – Big Bang.  

Nordstan 
I Nordstan finns en av Vetenskapsfestivalens största arenor, och här bjuds på flera programpunkter under publika programmet. Under onsdagen handlar det mycket om framtiden och tekniken genom programpunkterna Digitala världar. Det blir också live-poddar, robotar, framtidens mat och mycket mer. 

Om Vetenskapsfestivalen
Varje år sedan 1997 skapar Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg mötesplatser för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Vetenskapsfestivalen huvudmän är Chalmers, Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Näringslivsgruppen, Göteborg & Co, Västra Götalandsregionen och Vetenskapsrådet. 

Kontakter

Bilder

Kvinna visar saker i en platslåda för ett barn.
En av Vetenskapsfestivalens största arenor, Nordstan.
Foto: Marie Ullnert.
Ladda ned bild

Om oss

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye