Folkets Hus och Parker

Vad är mera somrigt än folkparkssommaren?

Dela

Nu öppnas åter grindar, spärrkors och dörrar till sommarens kultur och nöjen i landets folkparker och Folkets Hus, och som vi har längtat! Men det mest spännande är att just din bästa kulturupplevelse kanske väntar där ute, när som helst på året – var som helst i hela landet!

Vindens sus i björkriset, utedansbanor, scener under bar himmel – folkparkssommaren är och har sedan länge varit en av årets höjdpunkter för generationer, där vi återser, överraskas, och möts. Just nu fylls säsongsprogrammen på hos hundratals av våra medlemsföreningar – kanske finns just din favoritfolkpark eller Folkets Hus bland dem? Folkets Hus och Parker bidrar med tio nationella produktioner under 2024, som påbörjas under våren, men som tillsammans med annat spännande utbud sträcker ut sig långt över hösten och ända in i nästa år.

Det är alltid med genuin glädje och stolthet vi pratar om folkparkssommaren så här års! Den är som en landstäckande picknickfilt, där alla får plats, där kanelbullarna och hallonsaften samsas med kultur- och nöjesupplevelser från norr till söder. Det fina är att känslan även sträcker ut sig över hela året, med ett imponerande utbud från våra medlemsföreningar, säger Nina Andersson, vd Folkets Hus och Parker.


Något för alla
Alla, inte minst familjerna, har stora chanser att hitta upplevelser i det digra utbudet. Eller vad sägs om en musikteater för barn, INGEN RÖVARE FINNS I SKOGEN av Astrid Lindgren, som besöker ett 30-tal folkparker och Folkets Hus under sommaren och hösten? Lennart Simonsson och Anna Widing bjuder på musikföreställningen MIN MAGISKA TRÄDGÅRD. Under våren åker humorduon DILAN OCH MOA ut med improvisationsföreställningen FOLKSAGOR där de tillsammans med publiken skapar nya folksagor på varje ort.  Barntv-favoriten YANKHO turnerar med föreställningen POP-UP MED YANKHO i Norrland under april och i andra delar av landet under sommaren. CIRKUS GASTON OCH CALIGARI är en clowninspirerad cirkusföreställning som lockar till skratt och vilda applåder.

Och apropå cirkus, så fortsätter det långa, omtyckta samarbetet med Cirkus Cirkör när deras pedagoger åker ut med cirkusträning i TRÄNA MED CIRKUS CIRKÖR – en årlig tradition på flera platser i landet.

För den som vill dansa och sjunga med i odödliga schlagerhits åker EN JÄKLA MASSA SCHLAGER med MAGNUS CARLSSON och LINDA BENGTZING på turné i juli – augusti. Turnén är ett samarbete med Folkparkernas Programbolag och Monarch Music. Våra rutinerade dansarrangörer erbjuder dessutom danskvällar med några av Sveriges mest namnkunniga dansband på många håll i landet.


...och sedan fortsätter det!
Till hösten lockar vi bland annat med en föreläsningsturné och skrivarworkshop med författaren NORA KHALIL. Radioprofilen MORGAN LARSSON och musikern DAVID URWITZ åker runt med en föreställning som blandar musik, dråpliga anekdoter och en och annan överraskning. För barnen kommer YLVA HÄLLEN och SARA EDWARDSSON med föreställningen SAGOSHOW MED YLVA OCH SARA, en iscensättning av deras bokserie Förskolan Skräckis.

Inte nog med det, du kommer också att kunna titta på någon av våra sjutton(!) konstutställningar som turnerar land och rike runt under året, exempelvis MONSTERSKOLA MED NELLY RAPP, serietecknaren Mats Jonssons SVERIGE HÄR OCH NU, fotoutställningen VI SOM ARBETAR MED VÅRA KROPPAR, med foton av Elisabeth Ohlson, samt den unika möjligheten att ta del av VÄRLDENS STÖRSTA HASSE & TAGE-MUSEUM PÅ TURNÉ för att bara nämna några.


Upplevelser på vita duken
Vi får inte heller glömma bort att berätta att vi också har Sveriges största biografkedja med 160 biografer där vi erbjuder det senaste för vita duken, och närmare 350 visningslokaler för Live på bio – med livesända scenkonstföreställningar, konserter och mycket mer. Vi har precis släppt ett rykande färskt säsongsprogram för operaföreställningarna från Metropolitan i New York, med bland annat premiär av föreställningen GROUNDED av Tony Award-vinnande kompositören Jeanine Tesori, samt svenske operastjärnan Peter Matei i SALOME.

Förresten – vi turnerar med vår utomhusbio i parkerna också. Håll utkik efter någon av det 20-tal chanserna att sjunka ner framför en mysig eller spännande film i det gröna när sensommarmörkret rullar in i augusti.

Men det bästa av allt är att det här bara är en liten, liten del av det viktiga, roliga, angelägna, underhållande och utmanande utbud som alla våra folkparker och Folkets Hus tillsammans erbjuder i sina utbudsprogram – året om, någonstans i närheten av där just du bor. Hitta din arrangör på vår hemsida under rubriken medlemmar.

Välkommen till folkparker och Folkets Hus nära dig – året runt i hela landet!


Läs mer om:
Turnéer: https://www.folketshusochparker.se/2024-ars-turneer

Konstutställningar: https://www.folketshusochparker.se/vandringsutstallningar-2024/

Live på bioföreställningar: https://www.folketshusochparker.se/livepabio/?genre=live-pa-bio

Medlemsföreningar: https://www.folketshusochparker.se/medlemmar/


För mera information, kontakta:
Nina Andersson
Vd Folkets Hus och Parker
08-452 25 10
nina.andersson@folketshusochparker.se

Fredrik Lindegren
Kulturchef Folkets Hus och Parker
08-452 25 71
fredrik.lindegren@folketshusochparker.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Folkets Hus och Parker är en folkrörelse med fler än 500 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker, biografer samt liknande lokala arrangörer i hela landet – alla viktiga och uppskattade mötesplatser och kulturbärare. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden och har en värdegrund som bygger på principerna om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde.

Följ Folkets Hus och Parker

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkets Hus och Parker

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye