Film i Väst

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival

Dela

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

- Vi gratulerar de nominerade samproduktionerna och önskar dem lycka till. Att tävla om en Guldpalm i Cannes är bland det finaste som finns i filmvärlden och Film i Väst har det uttalade målet att ha med samproduktioner i huvudtävlan. Det är åttonde året i rad som en samproduktion har valts ut dit och det är vi omåttligt stolta över. Det visar på den samlade styrka som finns i både Västra Götaland och Sverige hos filmskapare, producenter och postproducenter, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

I huvudtävlan:

Flickan med nålen/The Girl with the Needle

Magnus von Horn har tidigare varit i Cannes med Efterskalv och Sweat.  I hans nya film spelas huvudrollerna av Trine Dyrholm och Vic Carmen Sonne. Filmen är delvis inspelad i Göteborg och postproducerad av Göteborgsföretaget CAN Film.

Flickan med nålen utspelar sig 1918, och den unga fabriksarbetaren Karoline, som blivit änka under första världskriget, blir gravid med fabriksägarens son. Hon förskjuts av både honom och hans mor. Kort därefter överraskas hon av att hennes make återkommer från kriget svårt fysiskt och psykiskt nedbruten och traumatiserad. Han accepterar att hon är gravid med en annan mans barn men hon är oförmögen att ta emot både honom och det växande barnet.

Efter ett misslyckat abortförsök i den kommunala badinrättningen möter hon Dagmar Overby som erbjuder Karoline sina tjänster som en lösning: en arrangerad adoption. Karoline går med på det, men kan inte betala avgiften och börjar då arbeta för Dagmar i hennes godisbutik som en sorts avbetalning. Samtidigt förstår hon alltmer att adoptionsaffärerna inte alls är de hon trott.

När en av hennes vänner lämnar sitt barn men senare ångrar sig förstår Karoline till slut att Dagmars lösning på alla ovälkomna barn alltid har varit att döda dem, en änglamakerska. Det är först sedan Karoline bevittnat det fasansfulla som hon återigen kan försonas med sin make.

Producerad av Nordisk Film Creative Alliance i samproduktion med Film i Väst, Lava Films & Nordisk Film Sverige (Madeleine Ekman), EC1 Lodz Lower Silesia Film Centre med stöd från Danska Filminstitutet, Polska Filminstitutet med finansiering från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film /& TV Fond, Creative Europe & Eurimages och i samarbete med Danmarks Radio och Sveriges Television.

Om Magnus von Horn
Göteborgssonen Magnus von Horn slog igenom med Efterskalv, som spelades in i Västra Götaland och som vann tre Guldbaggar, bland dem Bästa film och Bästa regi, 2016. Filmen var också uttagen till Quinzaine des Réalisateurs i Cannes och nominerad till en Camera d’Or. Hans nästa film Sweat kvalitetsstämplades som Cannes Label 2020 under pandemiåret 2020. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.

The Apprentice

Ali Abbasis The Apprentice är en djupdykning i de sällan sedda delarna av det amerikanska imperiet. Den följer en ung Donald Trumps väg till makten genom en Faust-liknande uppgörelse med den inflytelserika advokaten och politiska fixaren Roy Cohn.

Regi: Ali Abbasi. Manus: Gabe Sherman. Producenter: Daniel Bekerman, Scythiafilms, Jakob Jarek, Profile Pictures, Ruth Treacy and Julianne Forde, Tailored Films, Ali Abbasi and Louis Tisné, Film Institute. Executive Producers: Amy Baer, Mark H. Rapaport, Emanuel Nunez, Josh Marks, Grant S. Johnson. Finansiärer: Kinematics, Head Gear Films,  Screen Ireland, Film i Väst, The Danish Film Institute, National Bank of Canada. I samproduktion med Nima Yousefi, Hobab.

I huvudrollerna: Sebastian Stan (Donald Trump) Emmy & Golden Globe Award Nominee, Silver Bear Winner; Jeremy Strong (Roy Cohn) Emmy, Golden Globe Award och SAG Award Winner; Maria Bakalova (Ivana Zelníčková/IvanaTrump) Academy & Golden Globe Award Nominee; Martin Donovan (Fred Trump Senior).

Om Ali Abbasi
Med filmen Gräns, inspelad i Västra Götaland, fick Ali Abbasi sitt stora genombrott. Den vann Un Certain Regard i Cannes samt fem Guldbaggar, bland annat Bästa film. 2022 nominerades hans Holy Spider till en Guldpalm där skådespelaren Zar Amir Ebrahimi vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare. Holy Spider var också shortlistad till en Oscar. Alla filmer är samproducerade med Film i Väst.

Un Certain Regard:

Armand

Armand utspelar sig under en eftermiddag på en grundskola och handlar om ett möte mellan skolledningen och ett antal föräldrar. Den utvecklas så småningom till att bli ett både humoristiskt och fängslande drama. Det är den norske regissören Halfdan Ullmann Tøndels första spelfilm.

I huvudrollen ser vi Renate Reinsve, som vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i Världens värsta människa vid Cannes Film Festival 2021.

Göteborgsbolaget Prolaps Produktion, Stina Eriksson och Alicia Hansen, är svenska samproducenter tillsammans med bland andra Film i Väst och postproduktion och ljudmix görs i Västra Götaland av Tint respektive Auditory.

Regi och manus: Halfdan Ullmann Tøndel Producent: Eye Eye Pictures, Andrea Berentsen Ottmar. Exekutiv producent: Dyveke Bjørkly Graver Samproducenter: Film i Väst, Prolaps Produktion, Koji Nelissen och Derk-Jan Warrink, Keplerfilm, Fred Burle och Sol Bondy, One Two Films. Finansiärer: Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Zefyr, Netherlands Film Fund. Distributör: Norsk Filmdistribusjon.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Flickan med nålen (The Girl with the Needle)
Flickan med nålen (The Girl with the Needle)
Ladda ned bild
Armand i regi av Halfdan Ullmann Tøndel
Armand i regi av Halfdan Ullmann Tøndel
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst
Ladda ned bild
The Apprentice i regi av Ali Abbasi
The Apprentice i regi av Ali Abbasi
Ladda ned bild

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Stjärnspäckat på Film i Västs presskonferens i Cannes18.5.2024 14:00:36 CEST | Pressmeddelande

Oscarnominerade Kirsten Dunst och Daniel Brühl, dubble Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, Guldpalmsnominerade Magnus von Horn och stjärnskådespelarna Trine Dyrholm och Adam Lundgren var några av gästerna när Film i Väst höll sin traditionsenliga och stjärnspäckade presskonferens under filmfestivalen i Cannes. Nio nya samproduktioner presenterades tillsammans med de fem samproduktioner som tävlar under festivalen.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

36 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner13.12.2023 10:32:18 CET | Pressmeddelande

I dag tillkännagavs Guldbaggenomineringarna för 2023 års bästa filmer. Film i Västs samproduktioner fick sammanlagt 36 nomineringar. Sju var för Hammarskjöld och Motståndaren, fyra var för Miraklet i Gullspång och Tillsammans 99, tre för Paradiset brinner och två var för En dag kommer allt det här bli ditt och Exodus. Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT och äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye