“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt
Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten.
– Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.
Möjligt att betala för att inte ta emot asylsökande
Ett av målen med EU:s migrationspakt var att komma överens om hur EU:s medlemsländer ska samarbeta för att ta emot asylsökande på ett rättvist sätt. Igår röstade EU-parlamentet ja till pakten, däribland till en solidaritetsmekanism där medlemsländer kan köpa sig fria från ansvaret att ta emot sin proportionerliga andel av EU:s asylsökande.
Sverige motsatte sig inledningsvis denna mekanism, som bland annat Ungern och Polen tog initiativ till, men i mars i år indikerade den svenska migrationsministern att Sverige är öppna för att betala för att slippa ta emot asylsökande från andra EU-länder.
– Svenska politiker från båda blocken var en gång starkt kritiska till mekanismen och vissa menade till och med att det var oetiskt att sätta en prislapp på människor. Men nu låter det annorlunda. I stället för att ta emot en proportionerlig del av asylsökande vill nu Sverige, liksom Ungern, köpa sig fria från det ansvaret, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.
Rättsosäkra asylprocesser
Nya regler för hur asylansökningar ska prövas kommer att gälla i vissa situationer. Exempelvis kommer asylsökande som räddats efter en sök- och räddningsaktion och kommer från ett land där färre än 20 procent beviljas asyl att hänvisas till ett påskyndat gränsförfarande. Under tiden gränsförfarandet hanteras har den asylsökande ingen rätt att resa in på EU:s territorium, vilket riskerar att leda till kraftigt ökad användning av förvar vid EU:s yttre gränser, menar Civil Rights Defenders.
Migrationspakten tillåter också länder att ansöka om undantag från EU:s asylreglering i en krissituation, som vid omfattande flyktingmottagande eller vid pandemier och naturkatastrofer. Medlemsländerna kan då få möjlighet att utöka antalet individer som får sin asylansökan prövad genom ett påskyndat gränsförfarande och tiden för gränsförfarandet förlängs.
– Nya regler gör det möjligt för länder att undvika skyldigheten att tillhandahålla en rättssäker asylprövning. Det undergräver rätten till asyl och ökar risken för att personer kommer att utvisas i strid med FN:s flyktingkonvention och Europakonventionen, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.
En oberoende övervakningsmekanism
Krig, klimatförändringar, förföljelse och bristande tillgång till mat, vatten och sjukvård får miljontals människor att fly sina hem varje år. Enligt UNHCR tas 75 procent av världens flyktingar idag emot i låg- eller medelinkomstländer.
– EU:s migrationspakt ställer mycket låga krav på vad ett medlemsland måste göra när det gäller att ta ansvar för asylsökande. Sverige behöver inte gå samma hårda väg. Vi kan säkerställa att asylförfaranden i Sverige är rättssäkra och vi kan argumentera mot framtida avtal som tillåter länder att betala diktaturer för att hålla asylsökande utanför Europas gränser, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.
En oberoende utvärderingsmekanism som ska övervaka att mänskliga rättigheter efterlevs när människor tas emot vid EU:s yttre gräns kommer att inrättas.
– Sverige kan och bör bidra till inrättandet av den oberoende övervakningsmekanismen som föreslås i pakten för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter vid EU:s yttre gränser, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.
Kontakta oss
Våra juridiska experter finns tillgängliga för intervjuer och kan kommentera hur EU:s asyl- och migrationspakt påverkar asylsökandes rättigheter och hur rättssäkerheten riskerar att försvagas. Kontakta vår pressjour via press@crd.org eller på telefonnummer +46 (0)76 576 27 62.
Nyckelord
Bilder
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Nytt i Lundinrättegången – Ian Lundin ska höras – vi kan kommentera10.12.2024 10:52:48 CET | Pressmeddelande
I dag hörs den sista sydsudanesiska målsäganden i Lundinrättegången, efter sju månader av målsägandeförhör. I morgon tar den åtalade, Ian Lundin, plats i vittnesbåset. Civil Rights Defenders är på plats i tingsrätten varje dag och kan kommentera. – Å ena sidan har vi försvaret som förnekar allt, å andra sidan har vi precis hört ett trettiotal målsäganden som i detalj har beskrivit de attacker och det våld de genomlevt. Vad kommer Ian Lundin och Alexander Schneiter svara på det? säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.
Utredning av angiverilag presenteras idag – vi kan kommentera26.11.2024 08:29:42 CET | Pressmeddelande
Idag kl 10.00 tar migrationsminister Johan Forssell emot den utredning som bland annat väntas föreslå en plikt för offentligt anställda att ange papperslösa till Polisen och Migrationsverket, även kallad “angiverilag”.
Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande
Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.
Paludan döms för hets mot folkgrupp – vi kan kommentera5.11.2024 12:51:52 CET | Pressmeddelande
Rasmus Paludan dömdes under förmiddagen för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning till fyra månaders fängelse, bland annat för koranbränningar han utförde under 2022. Civil Rights Defenders var en av de som anmälde en av de händelser som låg till grund för åtalet, och kan kommentera domen.
De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande
Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum