Greenpeace

Greenpeace svarar IKEA: “Bara för att något är lagligt betyder det inte att det är hållbart”

Dela

Efter Greenpeaces rapport, som publicerades igår, har IKEA försökt så tvivel kring rapporten i såväl svensk som internationell media. Greenpeace anser att IKEAs uttalanden är både missledande och beklagliga, men hoppas fortfarande att IKEA kommer städa upp sin leverantörskedja för att säkerställa att inga möbler tillverkas på bekostnad av gammelskogar.

- De bevis som Greenpeace har presenterat är robusta och visar hur IKEAs leverantörer ligger bakom förstörelse av värdefulla gammelskogar i Rumänien för att tillverka några av IKEAs mest populära möbler. IKEA kan inte förneka detta, men verkar tyvärr försöka sopa det under mattan. Det innebär även att de inte lyssnar på alla som har skrivit under vårt öppna brev, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

IKEA hävdar bland annat att de inte gör någonting olagligt. 

- Även om det stämmer att IKEA inte gör någonting olagligt betyder det inte att det är hållbart, och just hållbara är ju IKEA måna om att framstå som. Samma sak gäller exempelvis utvinning av olja i Arktis. Det är också lagligt, men det är definitivt någonting som man bör hålla sig bort från om man bryr sig om vår miljö och gemensamma framtid, säger Erika Bjureby.

Samtliga avverkningsplatser som Greenpeace nämner i rapporten har identifierats som gammelskogar av flera anledningar. Dels på grund av trädens ålder, men även på grund av deras varierande storlek och form, samt mängden död ved som funnits synlig. Många av träden är dessutom inhemska och skogarna bidrar med unika ekosystemtjänster.

Som Greenpeace lyfter i rapporten tar tyvärr inte FSC-märkningen alltid tillräcklig hänsyn till gammelskogars betydelse. Det möjliggör för skogsbolag att avverka gammelskog även om den bör utgöras av strikt skydd. Problematiken kring FSC-märkningen har Greenpeace Norden lyft i en tidigare rapport från 2009.

- Att gömma sig bakom en hållbarhetsmärkning som uppenbarligen har tydliga brister är inte lösningen. Vi ber IKEA att se över sina leverantörskedjor och att uppmana våra politiker att införa de beslut som krävs för att nå EU:s åtaganden kring biologisk mångfald. Dagens system räcker inte för att säkerställa att våra sista gammelskogar inte avverkas. En politisk tydlighet kring detta kan göra så att IKEA inte kopplas till förstörelse av gammelskogar i framtiden, utan istället bli en förespråkare för naturskydd, säger Erika Bjureby. 

Mer information

Greenpeaces öppna brev har fått tusentals underskrifter på ett dygn. Enbart i Sverige har över 3500 personer skrivit under brevet i skrivande stund

IKEAs uttalanden om Greenpeaces rapport finns att hitta i exempelvis Aktuell Hållbarhet

Fotomaterial från Greenpeaces demonstrationer utanför IKEA igår finns här

Kontakter

Dokument

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Rapport: Gammelskog i Norrbotten avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Norrbotten. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Västerbotten avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Västerbotten. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Värmland avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Värmland. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Gävleborg avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Gävleborg. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Dalarna avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Dalarna. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye