Lernia

Stor brist på kyl- och värmepumpstekniker – ny utbildning i Luleå ska höja kompetensgraden

Dela

I spåren av höga elräkningar, grön omställning och energieffektivisering har jobbet som kyl- och värmepumpstekniker blivit ett bristyrke. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia lanserar därför en unik yrkeshögskoleutbildning till hösten, den enda i sitt slag i norra Sverige. Enligt branschorganisationen SKVP står efterfrågan på kompetensen emot konjunktursvängningarna, och behovet förblir stort med tanke på kommande pensionsavgångar inom branschen.

Bostadsbyggandet har en central roll i norra Sverige när befolkningen ska växa med 150 000 medborgare. En viktig kompetens vid nybyggnationer är just inom kyl- och värmepumpsteknik. Intresset för värmepumpar har ökat markant sedan energipriserna sköt i höjden under hösten 2022, och även EU betonar att värmepumpar utgör en del av lösningen på unionens energiutmaningar.

- Sverige har möjlighet att gå i bräschen för den gröna omställningen. Kompetensfrågan är en nyckel för att lyckas och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia YH.

Genomsnittslönen för yrket är 36 600 kronor enligt Arbetsförmedlingens statistik. Den två år långa utbildningen passar särskilt bra för de med tekniskt intresse och önskan att bygga en stabil yrkeskarriär.

- Vi har ett stort behov av nya kompetenta medarbetare och att fler får upp ögonen för branschen, som till skillnad mot många andra har stark medvind. Vi kommer att ta emot praktikanter och hoppas att flera av dem vill stanna hos oss, säger Jonas Sundvall, vd på företaget Kyltec.

Här finns mer information om utbildningen. Ansökan till kyl- och värmepumpstekniker är öppen till 15 maj och utbildningen startar hösten 2024.

Kontakter

Bilder

Ulla Gustafsson, verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola
Ulla Gustafsson, verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola
Ladda ned bild

Om Lernia

Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,5 miljarder kronor 2023 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 18 400 personer och förmedlade 10 900 bemanningskonsulter. 12 000 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Glödhet efterfrågan på svetsare – ny utbildning till internationell svetsspecialist i Trollhättan12.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Industrirådet och undersökningsföretaget Demoskop har nyligen publicerat data som visar att svensk industri behöver växa med 300 000 nya medarbetare under de kommande åren. Ett av de mest eftertraktade yrkena bland arbetsgivare är svetsare, som är oumbärliga både inom järnvägsbyggande och den tillverkande industrin. Enligt branschen råder det idag en brist på 3 000 svetsspecialister. För att möta den stora efterfrågan erbjuder utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia nu utbildning till internationell svetsspecialist i Trollhättan.

Två Piteåutbildningar ska ge industrin efterlängtad spetskompetens11.4.2024 16:26:32 CEST | Pressmeddelande

Industrirådet och undersökningsföretaget Demoskop lanserade nyligen en undersökning som visar att svensk industri behöver växa med 300 000 nya medarbetare de närmaste åren. Behovet grundar sig i stora skiften med ökad digitalisering, automation och hållbarhet. För att möta det stora kompetensbehovet har utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia krokat arm med näringslivet och startar YH-utbildningar till bristyrkena automationstekniker och produktionstekniker, med bas i Piteå.

Energieffektivt Västra Götaland kräver VVS-kompetens – ny YH-utbildning ska lösa kompetensbristen4.4.2024 13:24:30 CEST | Pressmeddelande

I mars förra året träffade EU en överenskommelse om att minska energiförbrukningen med 11,7 procent till 2030. Det är en uppgift som i stor utsträckning faller på installationsbranschen. För en tillväxtregion som Västra Götaland skapar det ett betydande behov av personer med kompetens inom värme, ventilation och sanitet. För att möta efterfrågan på kompetens öppnar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia utbildningen till projektledare inom VVS med bas i Trollhättan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye