Lernia

Två Piteåutbildningar ska ge industrin efterlängtad spetskompetens

Dela

Industrirådet och undersökningsföretaget Demoskop lanserade nyligen en undersökning som visar att svensk industri behöver växa med 300 000 nya medarbetare de närmaste åren. Behovet grundar sig i stora skiften med ökad digitalisering, automation och hållbarhet. För att möta det stora kompetensbehovet har utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia krokat arm med näringslivet och startar YH-utbildningar till bristyrkena automationstekniker och produktionstekniker, med bas i Piteå.

I takt med att industrin både genomgår en grön omställning och samtidigt blir alltmer tekniskt avancerad, ökar behovet av kompetens. Arbetsgivarorganisationer som Almega och Industriarbetsgivarna lyfter kompetensutmaningen i flera rapporter. Bland annat konstaterar Almega att kompetensbristen hotar den gröna omställningen i norra Sverige och Industriarbetsgivarna skriver att unga personer måste få upp ögonen för de välavlönade jobb som finns inom industrin, annars riskerar Sverige att tappa momentum i den globala konkurrensen.

- Sverige har möjlighet att gå i bräschen för ny grön industri. Kompetensfrågan är en nyckel för att lyckas och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia YH. 

Utbildningarna till automationstekniker och certifierad produktionstekniker ger teknisk spetskompetens där man lär sig automatisera, felsöka och optimera produktionen. Efter utbildningen kan man exempelvis jobba på Northvolt, ABB eller SSAB.

- Vi ser ett starkt behov av teknisk kompetens och inget pekar på att behovet kommer minska. För att Sverige ska fortsätta vara ett industriland behöver fler få upp ögonen för den här typen av utbildningar, som nästan alltid ger bra jobb, säger Tobias Åman, vd på företaget Hultdins. 

Ansökningarna till båda utbildningarna är öppna fram till den 15 maj och startar hösten 2024. Certifierad produktionstekniker är en ettårig utbildning som sker på distans med sex fysiska platsträffar i Piteå. Utbildningen till automationstekniker är tvåårig och sker på distans med åtta fysiska träffar i Piteå. 

Här finns mer information om automationstekniker och här finns det mer information om certifierad produktionstekniker. 

Kontakter

Bilder

Ulla Gustafsson, verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola
Ulla Gustafsson, verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola
Fotograf Thron Ullberg Lernia äger bildrättigheterna
Ladda ned bild

Om Lernia

Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,5 miljarder kronor 2023 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 18 400 personer och förmedlade 10 900 bemanningskonsulter. 12 000 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye