Greenpeace

Protestaktion mot fartyg som tankar den ryska skuggflottan utanför Gotland

Dela

Idag genomförde aktivister från Greenpeace Norden en fredlig protestaktion vid den 125 meter långa oljetankern Zircone utanför Gotland. Zircone har under månader legat öster om Gotland och sålt bränsle till den skuggflotta av oljetankfartyg som etablerats för kringgå sanktionerna av Rysslands oljeexport.

(c) Will Rose/Greenpeace

– Den ryska skuggflottans rostiga tankfartyg skeppar varje dag enorma mängder rysk olja genom Östersjön, och utgör ett allvarligt hot mot våra hav och kustlinjer. Sjöfartsexperter menar att det bara är en tidsfråga innan en olycka händer. Vi kräver nu att den svenska regeringen slutar tillåta att skuggflottan tankas utanför Sveriges kust, och därmed tar bort infrastruktur som just nu underlättar för Rysslands oljeexport som finansierar kriget i Ukraina, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Aktivisterna som tidigt i morse tog sig ut till Zircone i gummibåtar har målat budskapet “Oil fuels war - People want peace” på sidan av fartyget. Greenpeace kräver att Sveriges och EU:s politiker både hanterar den akuta miljörisk som den ryska skuggflottan utgör och på allvar tar tag i uppgiften att minska det oljeberoende som är grundorsaken till problemet.  

– Att Zircone bara kan ligga här utanför Gotland och understödja rysk oljeexport är skandalöst och något som våra politiker och myndigheter måste stoppa. Hela skuggflottans syfte är att kringgå sanktionerna mot oljeexporten så att den kan fortsätta finansiera Putins krig i Ukraina. Samtidigt måste våra politiska ledare också adressera grundproblemet som är att de inte gjort tillräckligt för att bryta samhällets oljeberoende, säger Rolf Lindahl, talesperson i energifrågor på Greenpeace som deltar i protesten utanför Gotland.

– Sveriges regering måste nu tillsammans med EU lösa denna riskabla situation med den ryska skuggflottan permanent. Ett första steg är att myndigheterna i länderna kring Östersjön ser till att inspektera varje skuggtanker som passar nationellt vatten för att säkerställa att de är sjövärdiga, har fullgoda försäkringar och inte utgör någon ökad risk för Östersjöns känsliga miljö, säger Rolf Lindahl.

Bilder och Video (Bilder kommer läggas upp här, video tar alltid längst tid)
https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJBQL4VD

Bakgrund:
Ryssland är fortfarande, trots de sanktioner som riktats mot landet till följd av invasionen av Ukraina, en av världens största exportörer av olja 60 procent av oljan som Ryssland exporterar med tankfartyg passerar genom Östersjöns känsliga vatten. Den skuggflotta som uppstått för att kringgå sanktionerna mot den ryska oljeexporten består av flera hundra oljetankfartyg, många med utgånget bäst-före-datum, dolda ägare, tvivelaktiga eller inga försäkringar och som är flaggade i länder med svaga regelverk kring sjösäkerhet. Dessa så kallade skuggtankers har av experter beskrivits som “tickande miljöbomber” och “en ekologisk katastrof som väntar på att hända”. Enligt en analytiker från Lloyd’s List Intelligence som citeras i Danska Finans passerar dagligen upp till fem av skuggtankers genom Östersjön och förbi Sverige. 

Olyckor har redan skett med fartyg ur den ryska skuggflottan på flera ställen i världen, även i Östersjön. Den andra mars i år kolliderade den 250 meter långa skuggtankern Andromeda Star med ett annat fartyg på danskt vatten. Andromeda Star var då som tur var inte fullastad utan påväg till påväg för att hämta olja i Primorsk nära Sankt Petersburg.

Många skuggtankers väljer att inte ta ombord lots när de passerar danska farvattnen, trots att dessa är kraftigt trafikerade, smala, grunda, och har starka strömmar vilket ökar olycksriskerna ytterligare.

Övrigt:
Protestaktionen vid oljetankern Zircone genomförs, likt alla Greenpeace aktioner, med högsta prioritet på säkerheten och genomförs av erfarna aktivister och båtförare. Innan aktivisterna närmade sig Zircone kontaktades besättningen via radio på både ryska och engelska för att tydliggöra vad de tänkt göra och varför. Greenpeace har sedan starten 1971 ibland använt fredlig civil olydnad för att skapa förändring.
Se Greenpeace  principer för civil olydnad och aktioner.

Nyckelord

Kontakter

Rolf Lindahl

Talesperson i energifrågor på Greenpeace som deltar i protesten utanför Gotland

Tel:070 397 58 70

Länkar

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Rapport: Gammelskog i Norrbotten avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Norrbotten. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Västerbotten avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Västerbotten. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Värmland avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Värmland. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Gävleborg avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Gävleborg. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Rapport: Gammelskog i Dalarna avverkas - för att tillverka pappkartonger till e-handeln15.5.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar, däribland gammelskogar i Dalarna. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som är i stort behov av engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye