Transportstyrelsen

Färre flyger inrikes

Dela

Passagerarsiffrorna för inrikesflyget fortsätter nedåt. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.

Ett flygplan i en gate.
Medan utrikestrafiken ökar minskar i stället inrikestrafiken. Foto: Adobe Stock

Det totala antalet passagerare till och från de svenska flygplatserna uppgick under årets första kvartal till 6,1 miljoner. Jämfört med samma period 2023 är det 100 000 fler, vilket  motsvarar en ökning med 1,7 procent.

Men om man tittar på inrikes- respektive utrikestrafiken var för sig framgår att utvecklingen skiljer sig åt. Medan utrikestrafiken ökade med närmare fyra procent under det första kvartalet, minskade i stället inrikestrafiken med drygt sju procent.

En negativ trend

– Den negativa trenden för inrikesflyget har pågått sedan sommaren och de nya siffrorna visar att den nedåtgående utvecklingen fortsätter. Vi ser samma trend i flera europeiska länder, utrikestrafiken ökar men inrikes tar sig inte jämfört med hur det såg ut före pandemin, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.

Orsaken till förändringen framgår inte av kvartalsstatistiken, men enhetschefen har ändå en teori:

– Det kan vara så att våra nya digitala mötesformer nu avspeglar sig i passagerarsiffrorna. Vi ska heller inte glömma bort att Sverige just nu är inne i en lågkonjunktur, säger Simon Posluk.

Rapporten redogör även för hur utvecklingen har varit på de enskilda svenska flygplatserna under första kvartalet år 2023 och 2024. De största procentuella ökningarna syns framför allt på flygplatserna i Borlänge och Mora/Siljan, medan Skavsta och Kristianstad står för de största nedgångarna.

Även det totala antalet flygrörelser på landets 39 trafikflygflygplatser ökade under årets första kvartal, från 104 500 till 112 600.

Kontakter

Bilder

Ett flygplan i en gate.
Medan utrikestrafiken ökar minskar i stället inrikestrafiken.
Ladda ned bild

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye