Uppsalahem

Uppsalahem testar smarta droppmattor under kylskåp

Dela

Vattenläckage från kylskåp är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador. Tidigare har det varit svårt att förebygga smygande vattenskador, men nu inleder Uppsalahem ett pilotprojekt för att förebygga problemet. I 99 lägenheter har vi installerat smarta droppmattor, som i ett tidigt skede signalerar vid vattenläckage. Ett bra exempel på hur ny teknik kan lösa gamla problem innovativt.

Droppmattan har en trådlös sensor som ansluter till ett nätverk i fastigheten (LoRaWan). Nätverket är del av en gemensam infrastruktur för flera olika sensorer, som  t ex översvämningssensorer i teknikrum och trygghetssensorer i trapphus. Vid vattenläckage skickas en notis ut via en app och sms.

 - Jag hade aldrig kunnat tro att vi så snabbt skulle få utväxling av investeringen i de innovativa droppmattorna, säger Fredrik Almqvist, initiativtagare till projektet och chef för elektriker, vvs och vitvaror på Uppsalahem. Att testa ny teknik i liten skala är ett perfekt sätt att involvera många i organsationen. Projektet har lett till att vi har flera nya idéer om andra områden där vi vill använda sensorteknik, berättar Fredrik Almqvist.

Efter bara några dagar upptäcktes vattenläckage i fyra lägenheter, vilket indikerar att omfattningen av tidiga vattenskador är mycket större än vad vi tidigare förstått. Genom att tidigt få kännedom om ett läckage, sparar vi pengar och minskar vår miljöpåverkan. Vi kan åtgärda det läckande kylskåpet, undvika vattenskador med förstörda golv, långa torktider och hyresgäster slipper stök i lägenheten.

En övervägande majoritet av alla skador orsakade av läckande kylskåp orsakas av kondensskador. Ofta handlar det om brukarfel och att kondensvattnet rinner över.f Mer grönsaker och grönt i kylskåpet ger mer kondens och få hyresgäster vet att man måste hålla rent kring hålet i den nedre delen av kylskåpet där vattnet ska rinna ut.

 - Våra vitvarutekniker har börjat att utbilda våra hyresgäster i frågan och vi har tagit fram ett informationsmaterial. Många vet inte att ett kylskåp måste skötas om, så vi är numera tydliga med att man måste ha koll på dräneringshålet där vattnet ska rinna ut, berättar Fredrik Almqvist.

Pilotprojektet är ett nära samarbete mellan Uppsalahems förvaltning och IT-avdelning, där experter från olika delar av företaget har jobbat nära varandra. Vi har också haft ett nära samarbete med Elementric AB, som har utvecklat droppmattan, samt Sensative som har hjälpt oss med infrastrukturen.

Kontakter

Fredrik Almqvist, chef vvs, elektriker, vitvaror Uppsalahem
fredrik.almqvist@uppsalahem.se
018-726 14 64

Bilder

Om oss

Vi är Uppsalas ledande bostadsbolag med drygt 18 000 bostäder. Totalt har ungefär 30 000 Uppsalabor sin bostad hos oss i områden runt om hela Uppsala. Med vår långsiktiga och målinriktade förvaltning skapar vi trygga och härliga miljöer där många vill bo. Vi är en av Uppsalas största byggherrar och har sedan 1946 byggt fler än 25 000 bostäder.

Följ Uppsalahem

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsalahem

Newsec vinner Uppsalahems upphandling gällande stadsautomation av fastigheter11.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Uppsalahem har inlett en omfattande utvecklingsresa med smarta fastigheter och ett datatdrivet arbetssätt i fokus. En viktig pusselbit i arbetet är upphandlingen gällande stads- och fastighetsautomation, där Newsec nu blir strategisk partner. Samarbetet kommer att omfatta installationsprojekt i närmare 700 fastigheter och nästan 18 000 lägenheter, vilket utgör ett av de största transformationsprojekten i fastighetsbranschen.

Rätt hyresgäst på rätt adress ger trygghet13.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Trygga och trivsamma hem är en av Uppsalahems viktigaste frågor och därför är ordning och reda i våra hus prioriterat. Vi arbetar målinriktat med utreda oriktiga hyresförhållanden, fusk och överhyror. Arbetet har gett resultat och under 2023 tog vi tillbaka 102 hyresrätter, som t ex hyrts ut utan tillstånd i andra hand. Genom erfarenhet och dialog med polis, myndigheter och andra bostadsbolag, vet vi att bostäder som t ex hyrs ut utan tillstånd, skapar otrygghet och kan vara ett tecken på kriminell verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye