Svenska Bandyförbundet

Hon är Årets Flickspelare - ”En naturlig ledare”

Dela

För 23:e gången i ordningen prisas nu Årets Flickspelare i svensk bandy och för säsongen 2023/24 går priset till Skirö AIK:s F17-landslagsspelare, Ester Eknäs.

16-åringen har under den gångna säsongen spelat i såväl Elitserien och Allsvenskan som F17 Nationell och för det svenska F17-landslaget. Juryns motivering till priset lyder:

”Spelaren har under säsongen 2023/24 haft en fin utvecklingskurva som bådar gott för den framtida bandykarriären. Med hennes fartfyllda skridskoåkning och blick för spelet har hon under säsongen varit en stor tillgäng för sitt klubblag, Skirö AIK, där hon spelat både F17 Nationell, Allsvenskan Dam och Elitserien Dam. Hon är en naturlig ledare för laget på planen och tar stort ansvar i spelet i stort. Under två säsonger har hon även gjort stort avtryck i F17-landslaget med sin fina spelskicklighet. Vi är övertygade om att hennes inställning och vilja kommer ge henne en framgångsrik och lång bandykarriär framöver”.

– Oj, va kul! Jag blir helt chockad, utbrister Eknäs när hon får veta att hon prisats.

– Det känns jätteroligt. Det var verkligen ingenting jag hade förväntat mig. Det känns stort.

Under den gångna säsongen spelade Eknäs bland annat samtliga matcher för Skirös A-lag i såväl Elitseriens grundserie som i SM-slutspelet.

– Det har varit en rolig säsong. Det har både gått bra med Skirös damer, men också varit kul att få vara med på landslagssamlingarna med F17. Så i stort har det varit en bra säsong, tycker jag, säger hon.

– Jag känner att jag har kunnat bidra mer till laget i Skirö. Jag har växt in mer och mer i Elitserien och fått bättre koll på min plats i laget. Vi har stor konkurrens i laget, men det är en rolig utmaning och det ger mig hela tiden chansen att utvecklas ännu mer. 

Nu hoppas Ester Eknäs att hennes Skirö ska kunna bygga vidare på den befintliga truppen och därigenom kunna ta fortsatta kliv som lag parallellt med att hon fortsätter utvecklas som spelare.

– Det hade varit kul om vi fick behålla det laget vi har och få utveckla det. Vi vill kunna hota topplagen ännu mer. Sedan är väl ett personligt mål att härnäst försöka få en plats i U21-landslaget, men än så länge är jag nog inte riktigt där, säger hon ödmjukt.

Tidigare vinnare - Årets Flickspelare

2000-01 Anna Jepson, AIK
2001-02 Mia Birgersson, Grästorps DBK
2002-03 Kristina Sigfridsson, Edsbyns IF/BF
2003-04 Sigrid Simonsson, Strömsbro/Skutskärs IF
2004-05 Evelina Eriksson, Villa Lidköping BK
2005-06 Anna Widing, Strömsbro/Skutskärs IF
2006-07 Mathilda Höjding, Uppsala BoIS
2007-08 Ebba Nordahl, Tranås BoIS
2008-09 Lisa Östman, Västerstrands AIK
2009-10 Camilla Andersson, Sandvikens AIK
2010-11 Matilda Svenler, Tranås BoIS
2011-12 Malin Persson, Söråkers IF
2012-13 Stina Lennartsson, Skirö AIK
2013-14 Lisa Enström, Skirö AIK
2014-15 Jenny Stadin, Sandvikens AIK
2015-16 Ida Friman, Kareby IS/Surte BK
2016-17 Olivia Dahlsten, Hammarby IF
2017-18 Wilma Uhlin, Sandvikens AIK
2018-19 Tilda Ström, Villa Lidköping BK
2019-20 Moa Friman, KS Bandy
2020-21 Ingen utdelning pga Covid-19
2021-22 Karla Thuresson, Skirö AIK
2022-23 Freja Lööf, Villa Lidköping BK

Kontakter

Om Svensk bandy

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt. Svensk bandy har 53 000 aktiva i 157 föreningar. Svensk bandy är förebilder på den internationella spelplanen - vi har sex landslag varav fem är regerande världsmästare. Nya stjärnor tänds varje dag, samtidigt som alla är välkomna inom svensk bandy.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan. Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye