Specsavers Sweden AB

Grön linje på gatorna i Umeå uppmärksammar synskadades vardag

Dela

För synskadade i Umeå är vardagen fylld av stora och små hinder – och för att påminna om detta möts Umeborna idag av en grön linje som tar omvägar runt olika slags hinder inne i köpcentrumet Avion shopping i Umeå. Genom den gröna linjen vill Synskadades Riksförbund (SRF) Västerbotten och Specsavers i Umeå också skapa kännedom om Synlinjen, en jourhjälp som synskadade kan vända sig till med frågor som rör utmaningar i det dagliga livet.

Johanna Vallin, butikschef och butiksägare Specsavers, Maria Rosendahl, optiker och butiksägare Specsavers och Ann Lindmark, SRF Västerbotten med hunden Dino.
Johanna Vallin, butikschef och butiksägare Specsavers, Maria Rosendahl, optiker och butiksägare Specsavers och Ann Lindmark, SRF Västerbotten med hunden Dino. Foto: Specsavers

Synskadades Riksförbund (SRF) arbetar för synskadades delaktighet i samhället. År 2020 startade SRF Synlinjen, en jourlinje som ger råd, stöd och hjälp i alla slags frågor som rör synskadade. För att skapa bättre kännedom om Synlinjens arbete, och uppmärksamma synskadades utmaningar i vardagen, har SRF i samarbete med Specsavers idag dragit en grön linje som slingrar sig runt hinder inne på köpcentrumet Avion shopping i Umeå.

Den gröna linjen tar tydliga omvägar förbi hinder – fasta och tillfälliga hinder på marken, som för en normalseende inte innebär några problem men för en person med synnedsättning kan vara problematisk. I Umeå är det mörka vintermånaderna extra besvärliga, och det finns just nu aktuella exempel i staden på besvärliga miljöer. Som till exempel vid Vasaplan utanför Folkets hus. En väldigt rörig miljö med olika nivåskillnader, cyklar med mera som gör det svårnavigerat längs den sidan av Vasaplan.

– SRF och Specsavers har i flera år arbetat tillsammans med mottot ”En bättre ögonhälsa för alla” och med den här gröna linjen vill vi både symboliskt och praktiskt påminna om att för personer med synnedsättning är vardagen full av stora och små utmaningar. Vi vill också berätta om det viktiga arbete som Synlinjen gör, säger Johanna Vallin, delägare, Specsavers butik i köpcentrumet Avion shopping i Umeå.

Drygt 100 000 svenskar lever idag med grava synskador, vilket innebär att många Umebor också är drabbade. Behoven att stötta i vardagen är stora, och Synlinjens rådgivare har personlig erfarenhet av att leva med en synnedsättning:

– Med Synlinjen ger vi personer som drabbats av en synnedsättning möjlighet att prata med människor som har erfarenhet av att hantera de svårigheter vi ställs inför i samhället, det är ett viktigt arbete. Utmaningarna och hindren är många – det kan handla om sådant som att läsa på en skärm eller kontakter med myndigheter – eller förstås även föremål som står i vägen på trottoaren, säger Ann Lindmark, SRF Synskadades Riksförbund Västerbotten.

Kontakter

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra  priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina  kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 2000 butiker med cirka  40 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, Nya Zeeland, Australien och Kanada. Specsavers etablerade  sig i Sverige 2004 och har idag 118 butiker över hela landet. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

4 av 10 svenskar använder inte solglasögon: Optikerns råd - njut av solen, men skydda ögonen16.5.2024 12:14:23 CEST | Pressmeddelande

Solen flödar över Sverige, men som många vet behöver vi vara lite försiktiga med hur vi exponerar oss för solen. En statistisk undersökning gjord av Kantar Sifo visar dock att så många som 4 av 10 svenskar inte använder solglasögon på våren: – Precis som man använder solskyddsfaktor för huden bör man skydda ögonen från solen med solglasögon, inte minst på våren då solens strålar är extra starka, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Faktumförsäljare fick fri synundersökning och glasögon hos Specsaversbutik i Göteborg7.5.2024 13:08:39 CEST | Pressmeddelande

Fri synundersökning och glasögon för Faktumförsäljare - då ringlade kön lång utanför Specsavers butik på Kungsgatan i centrala Göteborg. – Det var över tio år sedan jag kollade synen senast, jag har inte haft råd tidigare, säger Ulf Gustafsson, Faktumförsäljare som nu fick hjälp genom Specsavers och Faktums samverkansprojekt Ögonhälsofonden som genomfördes för andra året i rad i staden.

Great Place to Work utser Specsavers till en av Sveriges 10 bästa arbetsplatser™ 202419.4.2024 10:27:10 CEST | Pressmeddelande

Optikkedjan Specsavers är återigen placerade topp tio på listan över Sveriges bästa arbetsplatser™. Rankad som nummer nio bland stora organisationer med över 250 anställda. Placeringen är ett tydligt kvitto på en uppskattad arbetsplatskultur. Bakom utmärkelsen står Great Place to Work, som har sammanställt rankingen baserat på resultatet från världens största medarbetarundersökning.

Specsavers lyfter lokala butiksägare i ny varumärkesbyggande kampanj21.3.2024 12:20:22 CET | Pressmeddelande

Måndagen den 12 mars lanserade Specsavers sin nya kampanj där de lyfter de lokala butiksägarna och klinisk expertis i filmformat för TV och sociala medier. – Alla våra butiker ägs och drivs av lokala entreprenörer och det lokala ägandet har varit en framgångsfaktor under våra 20 år i Sverige. Kunderna känner sig sedda och väl omhändertagna. Specsavers vill göra god ögonhälsa tillgänglig för alla och med den här kampanjen vill vi nå ut med våra kliniska budskap till ännu fler, säger Ellen Samuelsson, Head of Marketing Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye