Sveriges Allmännytta

Vårändringsbudgeten en stor besvikelse

Dela

Regeringen föreslår att det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget förlängs ytterligare ett halvår. Det är den enda åtgärden på bostadsområdet i årets vårändringsbudget.

- Det är bra att tilläggsbidraget förlängs, men detta är den sjunde tillfälliga höjningen på fyra år. Nu måste bostadsbidraget höjas permanent. Det är ett träffsäkert stöd till hushåll med svag ekonomi, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

Regeringen konstaterar i vårbudgeten att högre kostnader, i kombination med en svag efterfrågan från hushållen, väntas fortsätta att tynga bostadsinvesteringarna under 2024.

- Det är en stor besvikelse att regeringen trots detta inte kommer med några förslag på åtgärder för att få i gång byggandet., säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

- Ska byggandet öka krävs åtgärder som förbättrar investeringskalkylerna och gör det lönsamt att bygga, samtidigt som hyrorna måste hållas nere på nivåer som hushållen har råd att betala. Det är viktigt att ge förutsättningar för ett ökat industriellt byggande, ett nationellt typgodkännande skulle underlätta för det. Dessutom bör LOU ändras så att lagen inte behöver tillämpas av allmännyttan och reglerna om presumtionshyra ses över. Dessa åtgärder påverkar inte statens budget, säger Anders Nordtsrand. 

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye