Fred på undantag? Fredsdagen i Domkyrkan 8 maj
Fredsdagen 8 maj är en samling för demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och mot krig, nazism och politiskt våld. 2024 års Fredsdag tar upp FN:s fredsbevarande roll i världen - vilka redskap finns? Medverkar gör bland andra Flaminia Minelli, chef i FN, Anders Kompass, tidigare FN-tjänsteman och Antje Jackelén, ärkebiskop emerita.
8 maj 1945 var en fredsdag, ett steg mot en bättre värld. Strax därefter grundades Förenta nationerna med syfte att vara just en fredens organisation, men idag ser det uppdraget ut att vara svårare än någonsin. Vi lever åter igen i en tid präglad av krig och konflikter, hat och polarisering. Freden är satt på undantag. Vad kan FN egentligen uträtta i den växande skara fasansfulla stridszoner vi ser idag? Vilka redskap har man? Vilka förhoppningar kan vi ha på den organisation som en gång skapades för att ett tredje världskrig aldrig skulle uppstå?
Tid: 8 april kl 18.00-20.00
Plats: Domkyrkan i Göteborg
Program:
Välkomnande och presentation
Maria Bergius, Göteborgs domkyrkoförsamling
Anförande: Abandon all hope? (på engelska)
Flaminia Minelli, Chief of the Policy and Best Practices Service in the Division of Policy, Evaluation and Training of the United Nations Department of Peace Operations
Panelsamtal (på svenska)
Anders Kompass, tidigare FN-tjänsteman och ambassadör, Antje Jackelén, tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan, teologie doktor, Per Cramér, rektor Handelshögskolan, GU, professor i internationell rätt och Karin Stenson, vice generalsekreterare Unescorådet. Moderator: Stefan Eklund, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Musikinslag
Timo Nieminen, sång och Gunnar Frick, piano
Utställning 1-17 maj i Domkyrkan:
Under perioden 1-17 maj finns en utställning med information om FN inne i Domkyrkan. Utställningen berättar om FN och dess generalsekreterare med fokus på Dag Hammarskjöld, Svenska FN-förbundet och mänskliga rättigheter. Den lyfter också FN:s globala hållbarhetsmål och ger tips om poddar för information om betydelsefulla personer som har arbetat för mänskliga rättigheter och ger några tips på hur du själv kan engagera dig.
Arrangörer: Svenska kyrkan: Göteborgs Domkyrkoförsamling och Kultursamverkan Göteborgs stift samt Sensus studieförbund
Medverkande: Innerstaden Göteborg, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet och Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.
Med stöd av: Levande Historia i Göteborg och Bokmässan.
Kontakt:
Mikael Ringlander, Kultursamverkan Svenska kyrkan
070-518 19 95, mikael.ringlander@svenskakyrkan.sehttps://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/nyheter/fred-pa-undantag-fredsdagen-i-domkyrkan-8-maj-2024-kl-18-20
Kontakter
Torgny LindénPressekreterareGöteborgs stift
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Samt länk till församlingar i stiftet.
Om oss
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 09:43:53 CET | Pressmeddelande
I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.
Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:25:32 CET | Pressmeddelande
I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.
Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:18:42 CET | Pressmeddelande
I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.
Prisutdelning i tävlingen "Skapa ett orgeläventyr" 18 oktober15.10.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
I tävlingen "Skapa ett orgeläventyr" har tre pristagare utsetts. I samband med prisutdelningen, som sker 18 oktober kl. 12.00 i Göteborgs domkyrka, kommer de tre orgeläventyren att uppföras vid tre skolföreställningar. De tre pristagarna kommer från tre olika stift; Lunds stift, Göteborgs stift och Västerås stift.
En oväntad glänta – Jubileumskonsert med boksläpp 28 sept26.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Som en del av firandet av "Bokmässan 40 år" anordnas en Jubileumskonsert i Göteborgs domkyrka till Tomas Tranströmers ära. Under konserten framförs tonsatta dikter av Tranströmer. Samtidigt presenteras den nya boken "En oväntad glänta", om existentiell hälsa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum