Örnsköldsviks Kommun

Bibliotek tar gemensamt initiativ för globala miljömål

Dela

Vecka 17 uppmärksammar flera bibliotek i Norden FNs 17 globala mål genom initiativet Week17. Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik står för den enda svenska representationen.

Johanna Sandberg och Ameneh Fallah
Under Week 17 bjuder Johanna Sandberg, Ameneh Fallah och kollegorna på Arkenbiblioteket in till energirådgivning, klädbytardagar, sticklingsbyte, underhållning och fakta kopplat till FNs globala mål. Örnsköldsviks kommun

Som enda bibliotek i Sverige, medverkar Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik i Week 17. Week 17 är ett biblioteksinitiativ för hållbar förändring och utveckling och det startades 2023 på initiativ av nationalbiblioteket och folkbibliotek i Danmark. Veckan är en kampanjvecka som bygger på medborgarengagemang och information kring de globala målen. Målsättningen är att WEEK 17 blir en nordisk temavecka med fokus på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Förra årets kampanjvecka blev framgångsrik i Danmark och inför 2024 bjöds bibliotek i hela Norden in att delta. Förutom Arkenbiblioteket har även bibliotek från Island och Norge valt att delta i initiativet tillsammans med Danmark.

– Som samhällsinstitutioner bidrar biblioteken till ett långsiktigt hållbart samhälle och till att uppfylla ett flertal av de mål FN har satt upp i Agenda 2030. Biblioteken i Örnsköldsvik strävar efter att bli en central plats för hållbarhet och samhällsengagemang. Genom att delta i WEEK 17 bidrar Arkenbiblioteket till att fler kan vara delaktiga i processen mot ett mer hållbart samhälle, säger Katarina Larsson, chef för biblioteksenheten.

Ett konkret exempel på hur Arkenbiblioteket lyfter fram hållbarhetsfrågorna är Gröna ateljén som invigdes förra hösten. Där är allmänheten välkomna att skapa av återbruksmaterial och där finns även möjlighet att laga kläder på symaskin.

Week 17 på Arkenbiblioteket

  • Utställning Agenda 2030 - om de 17 globala målen för global utveckling.
  • 20 april - Klädbytardag och lappa/laga-workshop. Uppträdande av Kulturskolan med ”Jord, luft, eld, vatten”.
  • 24 april Rådgivning om energieffektivisering.
  • 25 april - Sticklings- och fröbytardag.
  • Permanent verksamhet - Gröna ateljén.

Nyckelord

Kontakter

Johanna Sandberg, bibliotekarie, samhällsbyggnadsförvaltningen, 076-108 11 66.
Katarina Larsson, chef biblioteksenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen, 0660-880 33

Bilder

Skylt med texten Bibliotek hjärta återbruk
Gröna atljén i Arkenbiblioteket uppmuntrar till återbruk. Här finns plats att skapa med återvunnet material.
Ladda ned bild
Utställning med information, interaktiva aktiviteter och tips för hållbarhet
Fakta och och tips om hållbarhet i Arkenbibliotekets week17-monter
Ladda ned bild
Tre symaskiner i bibliotekets Gröna ateljé
Symaskinerna är flitigt använda av besökare som kommer för att laga och ändra kläder.
Ladda ned bild
Färgade klossar som beskriver de 17 globala miljömålen
Week 17 sätter fokus på FNs globala miljömål.
Ladda ned bild
Johanna Sandberg och Ameneh Fallah i week17-monter på Arkenbiblioteket.
Johanna Sandberg och Ameneh Fallah menar att biblioteken, som möter många människor, har en viktig roll i hållbarhetsarbetet
Ladda ned bild

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye