Arbetsmiljöverket

Förbud mot montering av solceller utan korrekt fallskydd

Dela

Fall från höjd är den vanligaste olycksrisken vid solcellsmontage på tak. I takt med ökad efterfrågan på solceller är det vanligt att utföra monteringsarbete, men utan korrekt fallskydd. Arbetsmiljöverket förbjuder nu Sesol AB att utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisker på två meter eller mer utan korrekt fallskydd. Förbudet förenas med ett vite på 2 000 000 kronor.

Bild på ett hustak med solpaneler.
Risken för fallolyckor är stor vid montering av solceller på tak. Korrekt fallskydd behövs för att förebygga fallrisker vid alla arbetsmoment. Arbetsmiljöverket

Det blir allt mer populärt att producera egen el med solceller. I takt med den kraftigt ökade efterfrågan har solcellsmontörerna blivit fler och antalet olyckor har tyvärr också blivit fler. 

- Alla har rätt till en bra arbetsmiljö. Det är ett riskfyllt arbete och det är vanligt att fallskyddet brister, vilket kan leda till att någon skadar sig. Vi har inspekterat flera av Sesols arbetsplatser och sett samma typ av brister. Därför förbjuder vi Sesol AB att utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisker på två meter eller mer utan korrekt fallskydd, säger Mattias Hedengren, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Vanliga brister vid inspektioner

Arbetsmiljöverket har inspekterat ett 30-tal av Sesols AB arbetsplatser. Flertalet har brustit i fallskyddet - fasta skyddsräcken har saknats, lösa stegar har använts och personlig skyddsutrustning har saknats eller använts på fel sätt. 

- Det är allvarliga brister eftersom risken är påtaglig för att de som utför arbete på hög höjd utan nödvändigt fallskydd och utrustning kan råka riktigt illa ut. Ingen ska riskera att skadas eller i värsta fall dö av sitt arbete. Med tanke på en ökad efterfrågan på solenergi är solcellsmontering en växande bransch och vi ser samma arbetsmiljörisker vid flertalet arbetsplatser, säger Mattias Hedengren.

Det saknas kunskap om åtgärder mot fallrisker och förebyggande arbetsmiljöarbete både hos företag och deras medarbetare men även hos byggherrarna som många gånger är privatpersoner. Antalet olyckor har ökat även om det är svårt att läsa ut exakta antal eftersom solpanelsmontering inte noteras separat i arbetsskadestatistiken.

- Vi har inspekterat drygt ett 30-tal av Sesols arbetsplatser och sett att arbetet med att montera solcellsanläggningar utförts på ett riskfyllt sätt. Fallskyddet brister och det är inte unikt för det här företaget utan det är ett vanligt arbetsmiljöproblem även hos fler företag, något vi kommer att ha ögonen på, säger Mattias Hedengren.

Främsta orsaken till arbetsskador är fallolyckor

Den allra vanligaste olycksorsaken är fallolyckor och därefter att man tappar kontroll över handverktyg. Andra risker för montörerna är fysisk överbelastning, solpaneler är stora och kan väga 25–30 kilo styck. Felaktigt monterade paneler kan också orsaka elolyckor och bränder.

- Det som behöver utvecklas inom solcellsbranschen är att öka kunskapen om förebyggande arbetsmiljöarbete och fallskydd för att arbetet ska utföras på ett säkert och ergonomiskt riktigt sätt, säger Mattias Hedengren.

Förbudet träder i kraft 22 april 2024 och förenas med ett vite på 2 000 000 kronor per tillfälle som Sesol AB bryter mot förbudet.

Montering av solceller på tak – vad gäller? 

Nyckelord

Bilder

Hustak med solpaneler
Risken för fallolyckor är stor vid montering av solceller på tak. Korrekt fallskydd behövs för att förebygga fallrisker vid alla arbetsmoment.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Följ Arbetsmiljöverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye