Region Kronoberg

Mot en hyroberoende dialysavdelning i Ljungby

Dela

Sedan i november har dialysavdelningen i Ljungby jobbat på ett helt nytt sätt – något som gjort dialysvården och deras arbete mindre sårbart, och roligare. Nu ser de positivt på att förändringen kommer göra avdelningen hyroberoende.

Gänget på dialysavdeningen
I bild: Susanne Brückner, Annie Berg, Dorentina Ajvazaj, Jeanette Petersson och Åsa Nilsson.

Från och med i november 2023 arbetar avdelningen i nya team på två till fyra personer. Personalen har själva fått utforma upplägget för hur teamarbetet ska organiseras och hur det vardagliga arbetet ska fungera. Ett av de nya arbetssätten är att alla roterar varannan vecka och byter både team och patienter. 

Teamarbetet minskar sårbarheten

Tidigare fördelade sjuksköterskorna ansvaret för patienterna sinsemellan. Nu är tanken att både undersköterskor och sjuksköterskor ska kunna utföra alla uppgifter, förutom de medicinska bitarna. Detta gör också att alla på avdelningen lär känna alla patienter. 

– Vi behövde tänka nytt för att möta våra dialyspatienters behov. Under lång tid har vi tampats med svårigheter att rekrytera sjuksköterskor, och med ett par som snart går i pension blev det mer påtagligt. Teamarbetet gör att vi kan dra nytta av både sjuksköterskor och undersköterskor mer effektivt. Detta frigör också tid och stärker samarbetet, samt våra kunskaper. Nu blir vi mindre sårbara och kan använda den frigjorda tiden för att fokusera på saker som egenvårds-, nutrition- och accessgrupper, säger Noomi Lundgren, avdelningschef på dialysavdelningen.

– Sommarplaneringen blir dessutom mycket enklare när både sjuksköterskor och undersköterskor är bekanta med alla patienter, fortsätter Noomi.

Hyroberoende i vår

Noomi konstaterar också stolt att avdelningen nu kan göra sig av med sina hyrlinjer och bli hyroberoende i vår. Undersköterskorna Jeanette, Susanne och Dorentina är alla positiva till det nya arbetssättet. 

– Nu får vi lära känna patienterna bättre. Dessutom får vi utföra fler uppgifter, vilket gör arbetet mycket roligare.

Sjuksköterskorna Annie och Åsa som tidigare arbetade mer självständigt, uppskattar stödet som finns i teamet nu. 

– Det är skönt att veta att man har hjälp nära till hands, exempelvis när det är svårt att sticka en patient, säger Åsa Nilsson. 

– Trots rekryteringssvårigheter så fick vi några nya sjuksköterskor och undersköterskor förra året. Att vi jobbar i team underlättar för nyanställda då det inte blir ensamarbete. Det blir också lättare för dem att komma in i arbetet med både maskiner och patienter, säger Noomi.

Gruppen ser redan hur det nya arbetssättet frigör tid och förbättrar samarbetet. Om en grupp har mer att göra hjälper de andra till. 

– Förändringar tar tid, men det här kommer bli riktigt bra, enas allihopa.

– Våra medarbetare har många goda idéer och det är väldigt positivt att vi kan förverkliga en hel del av dessa. Dialysen i Ljungby är ett gott exempel på detta, som hittat nya arbetssätt för att möta våra problem, säger Ida Eriksson (M) Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye