Jönköpings kommun

Nya bestämmelser förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten

Dela

Från och med 1 januari 2024 ska trädgårdsavfall sorteras från annat avfall och komposteras eller lämnas på någon av kommunens sortergårdar. Trädgårdsavfall får alltså inte längre eldas på tomten och påsk- eller valborgsmässoeldar kräver dispens från kommunen.

Foto: Johner Bildbyrå

Från och med 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser om bioavfall. I begreppet bioavfall ryms förutom livsmedels- eller köksavfall (även kallat matavfall) också trädgårds- eller parkavfall. De nya bestämmelserna är en del av införandet av EU:s avfallsdirektiv, som bland annat innebär att bioavfall i första hand ska materialåtervinnas.

De nya bestämmelserna innebär att trädgårdsavfall ska sorteras från annat avfall och komposteras på tomten, lämnas till sortergården eller samlas in av kommunen. I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall på tomten.

Förbudet kontrolleras av kommunerna och det är också kommunerna som avgör om det finns anledning att göra undantag.

- Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar i detta nu med att ta fram underlag och rutiner för att kunna hantera frågor om undantag och för att kunna bedöma i vilka situationer vi har möjlighet till att ge dispens från förbudet om eldning, säger Malin Grahn, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret.

Valborgsmässoeldar

De nya bestämmelserna innebär att man inte heller får elda påsk- eller valborgsmässoeld utan dispens från kommunen. Det finns möjlighet att ge dispens från förbudet, om eldningen sker i samband med offentliga tillställningar som till exempel majbrasor på Valborgsmässoafton och om eldningen görs utan risk för olägenhet för hälsa eller miljön.

- För att göra upp valborgsmässoeld måste man idag anmäla det till räddningstjänsten. Vi kommer därför att kontakta dem som redan har gjort en sådan anmälan för att kunna ge dispens för i år. Nästa år har vi hunnit att samordna oss med räddningstjänsten och kommer då att ha ett tydligt tillvägagångssätt för att ansöka om dispens för valborgsmässoeldar, säger Malin Grahn. 

Kontakt

Malin Grahn
Enhetschef, hälsoskyddsenheten
Miljö- och hälsoskyddskontoret
Tel: 036-10 80 46
malin.grahn@jonkoping.se

Nyckelord

Kontakter

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye