DIK

DIK: Svenskarna tror inte längre på 40-timmarsveckan

Dela

En klar majoritet av svenskarna vill se 30 timmars arbetsvecka. Bara hälften av dem som idag arbetar heltid tror att de kommer att fortsätta orka göra det hela vägen till pensionen om arbetstiden fortsätter vara 40 timmar per vecka. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av fackförbundet DIK. Sverige har idag högst veckoarbetstid i Norden – men nu rör det sig snabbt i frågan.

Anna Troberg, förbundsordförande i fackförbundet DIK
Anna Troberg, förbundsordförande i fackförbundet DIK Anna-Lena Ahlström

- En generell arbetstidsförkortning borde vara en självklar väg framåt för Sverige. Det är vad svenskarna vill ha och behöver. Utan den kommer ohälsa oundvikligen att hindra många från att jobba ända fram till pensionen, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.

Majoriteten vill ha 30 timmarsvecka 
Det är över 50 år sedan nuvarande lagstiftning om 40 timmars arbetsvecka infördes. Men en klar majoritet av den svenska allmänheten (64 procent) är enligt undersökningen övertygad om att vi kommer att arbeta mindre än 40 timmar per vecka i framtiden. En av tre tror att det kommer ske redan inom fem till tio år.

– Resultatet visar att frågan om arbetstidsförkortning i allra högsta grad är levande. Norge, Danmark och Island har redan sänkt arbetstiden utan att produktivitet och samhällsekonomi tagit skada. Vetenskapliga studier pekar åt samma håll, säger Anna Troberg.

Undersökningen visar också att intresset för att sänka arbetstiden har ökat de senaste två åren. Unga i åldern 20–29 är mer positiva till 30 timmars arbetsvecka än genomsnittet och unga är de som i högst grad ändrat uppfattning i frågan under de senaste två åren. Särskilt unga män har blivit mer positiva till sänkt arbetstid.

Mindre stress och ökad livskvalitet väger tyngst  
De vanligaste skälen till att vilja sänka arbetstiden är för att få ökad livskvalitet, bättre balans mellan arbete och privatliv eller minskad stress. För männen väger det tyngst med ökad livskvalitet medan minskad stress är kvinnornas vanligaste orsak.  

– Det är dags att modernisera arbetslivet. Teknikutvecklingen har skapat fantastiska möjligheter för att gå vidare med en arbetstidsförkortning. Sjuktalen på grund av stress är högre än någonsin, särskilt bland kvinnor. Dessutom förväntas vi arbeta allt högre upp i ålder. Utan tid för återhämtning genom hela arbetslivet är det en omöjlig ekvation. Därför vill DIK se en reformering av arbetstidslagen som ger alla rätt till sänkt arbetstid med bibehållen lön, säger Anna Troberg.

Utvalda siffror 

  • 64 procent av hela den yrkesverksamma allmänheten vill se 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. 
  • 68 procent av 20–29-åringarna vill ha 30-timmarsvecka med bibehållen lön. 
  • 82 procent av kvinnorna, i åldern 30–49 år, vill ha 30-timmarsvecka. 
  • 44 procent av kvinnorna och 56 procent av männen som idag arbetar heltid tror att de kommer fortsätta orka göra det hela vägen till pensionen om arbetstiden fortsätter vara 40 timmar per vecka. 
  • 53 procent tror att vi kommer arbeta mindre än 40 timmar per vecka i framtiden, och 32 procent tror att det kommer ske redan inom 5–10 år. 

 

Läs rapporten i sin helhet här. 

Om rapporten 

Rapporten baseras på en undersökning som Verian (tidigare Kantar Public och Sifo) genomfört på uppdrag av fackförbundet DIK. Undersökningen gjordes i januari 2024 genom webbintervjuer i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen. Antalet respondenter var 2 030 personer i den svenska allmänheten i yrkesverksam ålder (20–66 år).  

Kontakter

Länkar

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet. 

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Sämre akademisk frihet för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap4.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar att forskare inom samhällsvetenskap och humaniora i högre grad än andra ämnesområden upplever att deras akademiska frihet är utmanad. Konsekvenserna är stora – forskarna byter forskningsfokus och undviker ämnen som kan uppfattas som kontroversiella. Fackförbundet DIK ser stora risker för det öppna demokratiska samhället och samtalet.

Anmälningsplikt - vad innebär det i praktiken?22.5.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle anmälningsplikten innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen den 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter.

Unga mer drabbade av arbetslöshet och orosmolnen hopar sig kring musei- och kultursektorn20.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

DIK:s arbetslöshetsrapport för 2023 som släpps idag visar att arbetslösheten under året ökat kraftigt bland unga inom kultur- och kommunikationssektorn - från 1,6 till 3,9 procent. Sett till yrken har de som arbetar inom språkbranschen eller kommunikation och kreativ sektor drabbats hårdast, men under 2024 ser DIK en risk att arbetslösheten kan öka även i den bredare musei- och kultursektorn. Detta då sektorn fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för renoveringar och hyror är allt för höga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye