GlobeNewswire

Delårsrapport 2024, januari - mars

Dela

Kvartalet

  • Första kvartalets omsättning uppgick till 616 MSEK (773), motsvarande en minskning med 20 %. Valutaeffekter har påverkat koncernens omsättning negativt med 3 MSEK
  • Orderingången uppgick till 473 MSEK (682), motsvarande en minskning med 31 %
  • Rörelseresultatet uppgick till 130 MSEK (211), motsvarande en rörelsemarginal på 21,1 %, (27,4). Justerat rörelseresultat uppgick till 133 MSEK, motsvarande en justerad rörelsemarginal på 21,6 %
  • Resultat efter skatt uppgick till 107 MSEK, (172). Vinst per aktie uppgick till 2,28 SEK, (3,70). Justerat resultat efter skatt uppgick till 110 MSEK och justerad vinst per aktie till 2,35 SEK
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 58 MSEK (155)

Senaste tolv månaderna

  • Nettoomsättningen för de senaste tolv månaderna uppgick till 2 868 MSEK (2 762), motsvarande en ökning med 4 %. Valutaeffekter har påverkat koncernens omsättning positivt med 91 MSEK
  • Orderingången uppgick till 2 094 MSEK (2 889), motsvarande en minskning med 28 %
  • Rörelseresultatet uppgick till 672 MSEK (725), motsvarande en rörelsemarginal på 23,4 % (26,2). Justerat rörelseresultat uppgick till 698 MSEK, motsvarande en justerad rörelsemarginal på 24,3 %
  • Resultat efter skatt uppgick till 505 MSEK (568). Vinst per aktie uppgick till 10,82 SEK (12,17). Justerat resultat efter skatt uppgick till 531 MSEK och justerad vinst per aktie till 11,38 SEK
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 422 MSEK (506)

Händelser efter periodens utgång

  • Slutförande av förvärv av samtliga aktier i bolagen Red Lion Controls Inc. och Red Lion Europe GmbH samt vissa tillgångar i andra jurisdiktioner (”Red Lion Controls”)
  • Lanserande av omstruktureringsprogram för att minska kostnader och effektivisera organisationen

VD-kommentar

ETT UTMANANDE KVARTAL - MEN VÄNDNING I SIKTE

Som väntat blev årets första kvartal ett svagare kvartal för HMS. Med en orderbok som nu åter är på normala nivåer, påverkar den låga orderingången även faktureringen. Som vi rapporterat senaste kvartalen fortsätter våra kunder att anpassa sina lager till normala nivåer och kortare ledtider, vilket gör att vår rapporterade orderingång inte avspeglar den underliggande efterfrågan. Vi kan se en viss förbättring av orderingången under starten på april, vilket också ligger i linje med våra förväntningar.

Kvartalets orderingång uppgår till 473 MSEK (682), motsvarande en organisk minskning om 36 %. Vi bedömer att kvartalets orderingång påverkats negativt av våra kunders lagerjusteringar med cirka 180 MSEK. Den underliggande orderingången uppskattas till 635 MSEK, vilket visar på en fortsatt något avvaktande marknad.

Kvartalets omsättning uppgick till 616 MSEK (773), vilket motsvarar en organisk minskning om 20% jämfört med motsvarande period föregående år.

Orderboken minskar med 137 MSEK och uppgår till vid kvartalets utgång till 641 MSEK, vilket vi bedömer är en normal nivå framåt.

Trots att vi ser en viss ljusning i efterfrågan så vidtar vi nu åtgärder för att kunna hantera en kortsiktigt vikande omsättning för att värna om vårt rörelseresultat och skapa utrymme för tillväxtinvesteringar framöver. Vi tar också vara på tidiga kostnadssynergier från förvärvet av Red Lion Controls. Vi inleder därför nu ett omstruktureringsprogram som syftar till att sänka vår kostnadsnivå med ytterligare 30 MSEK under 2024, med en förväntad helårseffekt om 55 MSEK. Programmet förväntas påverka 45 tjänster totalt, varav 25 i Sverige. Det andra kvartalet förväntas belastas av omstruktureringskostnader om 35 MSEK relaterat till programmet.

Vår bruttomarginal, tyngd av främst lägre volymer samt produktmix, landar på 62,6 % (64,8). Under kvartalet har vi även dragit ner på personal i vår produktion för att hantera den lägre efterfrågan.

Vi har redan under kvartalet vidtagit vissa åtgärder för att hålla nere våra rörelsekostnader, framför allt genom att skjuta upp ett antal aktiviteter. Rörelsekostnaderna uppgår till 256 MSEK (290) och belastas med integrations- och transaktionskostnader om 3 MSEK, relaterade till förvärvet av Red Lion Controls. Organiskt minskade rörelsekostnaderna exklusive integrations- och transaktionskostnader med 13%. Under senare delen av året kommer vi att genomföra tidigare uppskjutna aktiviteter och kommer därför att se en något högre kostnadsnivå, trots ovan nämnda kostnadsbesparingar.

Det justerade rörelseresultatet i kvartalet uppgick till 133 MSEK (211), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 21,6 % (27,4). Kvartalets kassaflöde från den löpande verksamheten uppgår till 58 MSEK (155), vilket påverkas av ett fortsatt ökat rörelsekapital.

EUROPA FORTSATT SVAGT, MEN VISSA TENDENSER TILL FÖRBÄTTRING

Om än fortsatt svagt, ser vi i Europa en viss förbättring i orderingång gentemot andra halvåret 2024 och vi har indikationer från våra kunder att trenden ska fortsätta på rätt håll under det andra kvartalet, och under andra halvåret kan vi förvänta oss att se en mer tydlig förbättring.

I Asien, framför allt drivet av Japan, där vi haft störst påverkan av förköpsorder ser vi fortfarande en svag efterfrågan och fortsatt höga lagernivåer hos våra största kunder. Här räknar vi med att få nya order först mot slutet av året.

Det som förvånar något är utvecklingen i Nordamerika som tar ett litet steg tillbaka efter en fin utveckling i slutet av 2023. Den något svagare orderingången i USA är relaterad till Anybus embedded produkterna, där vi fortfarande har ett par av våra största kunder som ligger på lager. Sammantaget ser vi fortfarande att Nordamerika har goda förutsättningar att ha en god utveckling över året.

FÖRVÄRVET AV RED LION CONTROLS ÄR NU GENOMFÖRT

Den andra april fick vi tillträde till vårt största förvärv hittills, Red Lion Controls. Förvärvet konsolideras från den första april. Det pågår nu flertalet aktiviteter för att realisera framför allt de försäljningssynergier som identifierats, men även att se över andra samarbeten och kostnadssynergier mellan bolagen. Efter vårt tillträde har vi kunnat verifiera flera av våra förväntningar gällande produkter, teknologi och företagskultur. Ledningen i Red Lion har tagit emot oss som ny ägare på ett väldigt positivt och konstruktivt sätt. Vi räknar med att integrationen kommer pågå under 2024 och del av 2025.

Red Lion har under de senaste fem åren uppvisat en organisk tillväxt om 4% med en genomsnittlig justerad rörelsemarginal om 20%. HMS ser goda möjligheter att förbättra den organiska tillväxten genom att utnyttja de gemensamma försäljningskanalerna på ett effektivt sätt.

Orderingångstakten för Red Lion under det första kvartalet har visat på tillväxt mot föregående års andra halvår och vi kan också se en gradvis förbättring under kvartalet. Detta ligger i linje med våra förväntningar på den nordamerikanska marknadens återhämtning. Vi kommer att rapportera Red Lion separat under den period integrationen pågår. Mer information om Red Lion finner ni på sidan 4 i rapporten.

UTSIKTER

Budskapet är likt det som vi haft sedan mitten av 2023, på kort sikt präglas marknaden fortsatt av lagerjusteringar och allmän osäkerhet på grund av det makroekonomiska läget. Det är fortsatt höga lagernivåer hos många kunder men vi räknar med en gradvis förbättrad orderingång under 2024, framför allt under det andra halvåret.

Kundernas investeringsvilja i digitalisering, produktivitetsförbättringar och hållbarhet är hög och underliggande efterfrågan bedöms fortfarande vara god även om det finns en viss oro kopplad till hur industrin kommer att påverkas av svagare konsumentköpkraft, ökande energikostnader och den svåra säkerhetspolitiska situationen.

Vi arbetar vidare med fokus på långsiktig tillväxt utifrån en balanserad syn på våra kostnader. Långsiktigt bedömer vi fortsättningsvis att marknaden för Industriell ICT (Information & Communication Technology) kommer att utgöra ett intressant område, både när det gäller organisk tillväxt och förvärv.

Halmstad 2024-04-16

Staffan Dahlström
Verkställande Direktör

För mer information, kontakta:
Staffan Dahlström, VD HMS, +46 (0)35 17 29 01
Joakim Nideborn, Finanschef HMS, +46 (0)35 710 6983

Informationen är sådan som HMS Networks AB (publ) ska offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnas, genom ovanstående personers försorg, för offentliggörande klockan 07:30 den 16 april 2024.

HMS Networks AB (publ) är en marknadsledande leverantör av lösningar inom industriell informations- och kommunikationsteknologi (Industrial ICT) och sysselsätter mer än 1 200 personer. Lokal försäljning och support sköts från mer än 20 säljkontor runt om i världen samt genom ett världsomspännande nätverk av distributörer och partners. HMS omsatte 3 025 MSEK under 2023 och är noterat på NASDAQ OMX i Stockholm i segmentet Large Cap och sektorn Telecommunications.

Bilaga

För att se det här innehållet från www.globenewswire.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
För att se det här innehållet från ml-eu.globenewswire.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Om

GlobeNewswire
GlobeNewswire



Följ GlobeNewswire

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GlobeNewswire

Förändring av antalet aktier och röster i HMS Networks30.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

HMS Networks har som tidigare offentliggjorts genomfört en riktad nyemission av aktier. Emissionen har resulterat i en förändring av antalet aktier och röster i HMS Networks. Före emissionen fanns sammanlagt 46 818 868 aktier i HMS Networks, motsvarande 46 818 868 röster. Antalet aktier och röster har genom emissionen ökat med 3 500 000. Per den 30 april 2024 finns det sammanlagt 50 318 868 aktier i HMS Networks, motsvarande 50 318 868 röster.1 För mer information, vänligen kontakta: Staffan Dahlström, VD HMS, +46 (0)35 17 29 01 Joakim Nideborn, Finanschef HMS, +46 (0)35 710 69 83 Denna information är sådan som HMS Networks AB är skyldig att offentliggöra enligt 4 kap. 9 § lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 30 april 2024 kl. 13.00 CEST. HMS Networks AB (publ) är en marknadsledande leverantör av lösningar inom industriell informations- och kommunikationsteknologi (Industrial

Corline Biomedical AB offentliggör delårsrapport för perioden januari till mars 202430.4.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Corline Biomedical AB (”Corline”) publicerar härmed delårsrapporten för perioden januari till mars 2024. Nedan följer en kort sammanfattning av delårsrapporten. Fullständig rapport finns tillgänglig på Corlines hemsida samt som bifogad fil. VD Henrik Nittmar kommenterar ”Vi förbereder nu Corline inför den planerade kommersialiseringen inom medicinteknik genom en generell uppgradering av leveransförmågan i bolaget. Bedömningen utifrån de planer som våra kunder kommunicerat är att den lägre intäktsnivån i kvartalet är snart övergående. Glädjande är att vi trots lägre intäkter lyckas öka kassabehållningen jämfört med Q4 2023.” Ekonomisk översikt över perioden januari till mars 2024 Nettoomsättningen uppgick till 3 738 KSEK (7 398).Resultatet efter finansiella poster uppgick till ‑1 668 KSEK (1 020). Resultatet per aktie uppgick till cirka -0,08 SEK (0,05).Likvida medel uppgick per den 31 mars 2024 till 17,4 MSEK (19,8). Soliditeten uppgick per den 31 mars 2024 till 90 % (92). Viktiga händ

Åsa Vilsson ny CFO på Elanders26.4.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Åsa Vilsson har utsetts till ny CFO på Elanders. Hon kommer närmast från rollen som koncernredovisningsansvarig på Elanders och har sedan februari 2024 varit tillförordnad CFO. Åsa tillträder sin roll som CFO och medlem av Elanders koncernledning idag 26 april 2024. Åsa har en bred redovisningsbakgrund och en ekonomie magisterexamen vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Jag är väldigt glad över att Åsa valt att tacka ja till rollen som CFO och att vi kan tillsätta en så viktig funktion internt, säger Magnus Nilsson, VD och koncernchef. Åsa Vilsson efterträder Andréas Wikner som lämnar Elanders på grund av familjeskäl. Andréas tillträdde rollen som CFO under 2010 och har sedan dess haft en betydande roll i utvecklingen av Elanders. Andréas har bidragit med sin gedigna kompetens och har varit en enorm tillgång för bolaget. Andréas har varit en mycket uppskattad kollega och jag vill framföra ett stort tack till Andréas för det viktiga arbete han utfört under sina år på Elander

Hexatronic Group AB (publ) Delårsrapport januari – mars 202426.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hexatronic Group AB (publ) Delårsrapport januari – mars 2024 Fortsatt starkt operativt kassaflöde och bidrag från nya fokusområden Första kvartalet (1 januari – 31 mars 2024) Nettoomsättningen minskade med 16 procent till 1 782 MSEK (2 115). Omsättningen minskade organiskt med 27 procent.EBITA minskade med 54 procent till 168 MSEK (365), motsvarande en EBITA-marginal om 9,4 procent (17,2).Rörelseresultatet (EBIT) minskade med 59 procent till 138 MSEK (340), motsvarande en rörelsemarginal om 7,7 procent (16,1).Nettoresultatet minskade med 73 procent till 61 MSEK (224).Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,31 SEK (1,09).Skuldsättning (nettoskuld/ EBITDA (proforma), R12) uppgick till 2,0 ggr, jämfört med 1,7 per 31 december 2023.Kassaflöde från löpande verksamheten uppgick till 270 MSEK (28). Väsentliga händelser under kvartalet Styrelsen föreslår till årsstämman att ingen utdelning ska utgå för räkenskapsåret 2023.Hexatronic slår samman de två helägda svenska dotterbolagen H

Hexatronic meddelar förändringar i koncernledningen25.4.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande

Pressmeddelande 25 april, 2024 Göteborg Sverige Hexatronic meddelar förändringar i koncernledningen Hexatronic Group AB (publ) meddelar två förändringar i bolagets koncernledning. Jakob Skov, Head of focus area Harsh Environment, blir från och med april 2024 en del av bolagets koncernledning och i juni 2024 tillträder Pernilla Grennfelt i en ny roll som Head of Investor Relations och kommer då också att ingå i bolagets koncernledning. Jakob Skov rekryterades till Hexatronic 2022 och har sedan dess framgångsrikt lett Hexatronics fokusområde Harsh Environment som under det senaste året vuxit till en signifikant del av koncernens totala försäljning. Jakob Skov har lång erfarenhet från ledande roller på flera globala bolag inom avancerad fiberoptik. Han har en MSc in International Business Administration and Finance från Aarhus School of Economics. ”Harsh Environment har under 2023 vuxit till en signifikant del av gruppens totala försäljning och det är också ett viktigt tillväxtområde för

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye